• VIANOČNÉ TRHY

          • Rok sa pomaly blíži ku svojmu záveru a naše domovy sa začínajú odievať do slávnostného šatu vianočnej výzdoby. V nejednom dome rozvoniava vianočné pečivo, počúvajú sa vianočné piesne a rodina sceľuje svoju lásku k jej členom. K tejto atmosfére už neodmysliteľne patria aj predvianočné trhy na našej škole.

            Základná škola aj tento rok uskutočnila 20.12. Vianočné trhy v školskej jedálni, prostredníctvom ktorých sa približuje k tradíciám sviatkov pokoja a vytváraniu pozitívnej predvianočnej nálady.

            O slávnostné otvorenie vianočných trhov sa postarali žiaci 1.A, 4.C, 4.B, 6.A, 2.A triedy s ich hudobno–tanečným, tanečným, speváckym a divadelným vystúpením.

            Svojou návštevou nás poctil zástupca primátorky mesta Prievidza pán MVDr. Norbert Turanovič, ktorý si pozrel program spolu s pani riaditeľkou Mgr. Miriam Bencovou.

            Naša školská jedáleň sa premenila na vianočné trhovisko, kde každá trieda vo svojom „stánku“ predávala vianočné výrobky, ktoré si pripravili šikovnými rukami za pomoci kreatívnych pedagógov, vychovávateliek a rodičov.

            V stánkoch sme mohli nájsť zaujímavé výrobky, ako sú výtvarné práce žiakov, vianočné dekorácie, medovníčky, rôzne druhy vianočných koláčikov, výrobky z dreva, pohľadnice a mnoho iných krásnych vecí. Pre tých, ktorí si chceli vyrobiť vlastný výrobok, mohli  navštíviť stánok Tvorivé dielničky.

            Vianočné trhy sú priestorom aktivity žiakov, ktorí si skúsia profesie dospelákov – predavačov, remeselníkov, floristov a množstvo ďalších. Žiaci počas predaja majú možnosť otestovať svoje komunikačné zručnosti, ale aj finančnú gramotnosť.

            Aj tento rok sme uvarili pre všetkých prítomných predávajúcich a nakupujúcich výborný vianočný punč.

            Veľmi nás potešil obrovský počet návštevníkov.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili aj nášmu sponzorovi COOP Jednota.


            ZA VŠETKY DETI VÁM ĎAKUJEME !

          • Anglické divadlo

          • United Neighbours of London

            Dňa 20.12. 2023 sa žiaci 2. stupňa našej školy zúčastnili divdelného predstavenia. Divadelné predstavenie je vždy výborná učebná pomôcka vo vyučovacom procese.

            Príbeh sa odohráva v paneláku so siedmimi poschodiami, kde žije sedem nájomníkov, sedem osudov. Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať. Príbeh upriamuje pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími.

            Rodinu a susedov si v živote nevyberieme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, dotyk, skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom z mäsa a kostí okolo nás. Kto mi však pomôže, keď pôjde do tuhého? Aktuálny príbeh ľudí okolo nás. Scénka bola podfarbená modernou hudbou a dialektami v anglickom jazyku.

            Mgr. M. Rybanská

          • Vianočný koncert detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik

          • Dňa 19.decembra 2023 mala naša škola možnosť zúčastniť sa krásneho predstavenia, čo ulahodilo nielen oku a uchu, ale pohladilo hlavne dušu. Ľubozvučná slovenčina v podaní šikovných spevákov a tanečníkov, ich výnimočné spevácke, tanečné a aj herecké výkony splnili naše očakávania vysokej úrovne známeho folklórneho súboru pod vedením p. E. Hrbíkovej. Detská ľudová muzika Malého Vtáčnika pod vedením p. J. Strmenského je neoddeliteľnou a cennou súčasťou vystúpení DFS Malý Vtáčnik. Roky tvrdej práce, vedenia detí k láske k folklóru sa pretavilo do nádherného predstavenia: „...a narodeu sa človek. Sme pyšní na svoje tradície a aj na to, že máme v regióne tak kvalitných hudobných pedagógov. Vďačíme im za to, že odovzdávajú umenie aj ďalším pokoleniam. A preto im, ale i účinkujúcim vyslovujeme jedno veľké: ĎAKUJEME.

          • ŠKOLSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          •  

            V druhom  decembrovom týždni  sa uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády. Tí najlepší žiaci si zasúťažili v štyroch kategóriách: v kategórii F súťažili žiaci 6. ročníka, v kategórii E žiaci súťažili žiaci 7. ročníka, v kategórii D súťažili žiaci 8. ročníka a v kategórii C súťažili žiaci 9. ročníka.   Dvaja najlepší z každej  kategórie budú reprezentovať našu školu v okresnom kole dejepisnej olympiády, ktoré sa uskutoční 5.2. 2024. Sú to nasledovní žiaci:

            kat. F:  1. miesto: Simona Jemalová  - 6.B a 2. miesto: Nela Borková – 6.A

            kat. E: 1. miesto: Emma Lezová – 7.C a 2. miesto: Tamara Königová – 7.B

            kat. D: 1. miesto: Tomáš Banás – 8.C a 2. miesto: Lukáš Milec – 8.C

            kat. C: 1. miesto: Matúš Nemček – 9.B a 2. miesto: Lucia Nikmonová – 9.A

             

            Všetkým zúčastneným žiakom, ktorý boli úspešnými riešiteľmi gratulujeme a postupujúcim do okresného kola želáme veľa úspechov.

            Mgr. Natália Šimurková

          • Prezentácia stredných škôl

          • Dňa 7. 12. 2023 sme privítali zástupcov stredných škôl, ktorí informovali žiakov a rodičov  9. ročníka o možnosti štúdia na ich škole. Prezentovali študijné aj učebné programy, odpovedali na otázky. Pozvanie prijali Gymnázium VBN Prievidza, Stredná zdravotnícka škola Prievidza, Obchodná akadémia Prievidza, SOŠ obchodu a služieb Prievidza, SOŠ T. Vansovej Prievidza, SOŠ Nováky, SOŠ Handlová, SOŠ dopravná Martin, SOŠ A. Baťu Partizánske, SOŠ agrotechnická Topoľčany, Súkromné konzervatórium Topoľčany, Súkromná škola umeleckého priemyslu Topoľčany.

            O možnostiach štúdia v duálnom systéme informoval zástupca firmy Brose.

            Ďakujem všetkým, ktorí sa prezentácie zúčastnili v tomto predvianočnom čase a teším sa na stretnutie opäť o rok.

            Mgr. Kabáčová Dagmar – kariérny poradca

          • JUNIOR NÁBOJ

          • Junior náboj je medzinárodná matematicko - fyzikálna súťaž. Každoročne ju v okrese Prievidza organizuje Gymnázium VBN. Tento rok sa jej zúčastnilo 30 družstiev zo škôl nášho okresu. Naša škola prvýkrát zostavila 2 družstvá. Prvé družstvo v zložení Alex Bujalka 9.B, Silvia Važanová 9.B, Simona Struhárová 9.B a Tomáš Štanga 9.B sa umiestnilo na 12. mieste s počtom vyriešených úloh 16. Druhé družstvo v zložení Lucia Nikmonová 9.A, Maroš Ďurica 8.A, Martin Mišeje 8.A a Branislav Benko 7.A sa umiestnilo na 14. mieste s počtom vyriešených úloh 16. Ďakujeme súťažiacim za vzornú reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalší ročník.

            Mgr. Dagmar Kabáčová

             

          • PRÍSPEVOK ZA ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ

          • Príspevok za školský klub detí za mesiace január až jún 2024 sa uhrádza až po 1. januári 2024

            1. celá suma 78€ za mesiace január až jún

            2. 13€ vždy k 10. v mesiaci

            IBAN: SK60 5600 0000 0090 1452 6004

            Správa pre prijímateľa: meno, priezvisko a trieda dieťaťa

            Mesačný príspevok na úhradu čiastočných nákladov spojených s prevádzkou ŠKD stanovuje VZN mesta Prievidza č. 6, ktoré nadobudlo účinnosť 01. 05. 2023.

            Navštevovať ŠKD môže len dieťa s uhradeným poplatkom.

            Príspevok sa neuhrádza, ak zákonný zástupca podá písomnú žiadosť riaditeľke školy a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.

             

             

          • Včelárska voňavá dielnička

          • Dňa 07.12. 2023 sa žiaci 3.C triedy zúčastnili krásnej predvianočnej akcie v Dome kultúry. Deti si vyrábali vlastné sviečky, vianočné ozdoby zo včelieho vosku. Zdobili medovníky, vyrábali rámiky do úľov a súčasťou bola ochutnávka rôznych druhov medu. O včielkach sme sa dozvedeli veľa nového. Organizátorom ďakujeme, uvidíme sa o rok. Mgr. Ivana Sobotová, Kristína Boboková

          • Futbalový turnaj

          • 28.11. 2023 sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili prvého ročníka futbalového turnaja " Žiakov špeciálnych a základných škôl " v športovej hale. Organizátorom bola spojená škola internátna. Zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu. Mgr. Ivana Sobotová

          • Mikulášske čítanie

          • Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa. Každá päťka odpúšťa sa, to je príkaz Mikuláša. Tieto veršíky sme si  dnes mohli prečítať takmer v každej triede. Nuž, v niektorých triedach sme sa na hodine SJL  naozaj neučili. Alebo žeby predsa?  Tu sú naši zanietení a nadšení čitatelia... Mgr. A.Marková

             

          • Červené stužky

          • Červené stužky sú symbolom boja proti AIDS

            1. december – Svetový deň boja proti AIDS


            Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS.

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.
            Sedemnásty ročník kampane Červené stužky, prebieha od 4. septembra 2023
            a vyvrcholí 1. decembra 2023 – na Svetový deň boja proti AIDS.

             

            Naša škola, členovia Školského parlamentu,  pri tejto príležitosti pripravila 1. decembra informačnú kampaň pre žiakov s cieľom upozorniť na tento celosvetový problém.

            A.Pammerová a ŠP

             

             


          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.