• Basketbalová súťaž dievčat v streetballe

          • Keď máme možnosť zlepšovať sa v športe, vždy ju využijeme. Aj preto sme sa dnes (dňa 21.4.2023)   zúčastnili okresného kola basketbalovej súťaže v streetballe pre dievčatá. Okrrem nás sa do  súťaže zapojili aj základné školy z Handlovej, Bojníc a Lehoty pod Vtáčnikom. Našu školu reprezentovali dievčatá Aneta S. (9.B), Sandra E. (9.B), Simona S. (8.B) a Tereza T. (7.B).  Cennými radami nám k úspechu dopomohol náš pán učiteľ. Prebojovali sme sa až do finále, kde sme hrali  proti Handlovej. Za Handlovú hrali aktívne hráčky z basketbalového klubu. Oba tímy  do hry dali zo seba všetko, ale víťaz môže byť len jeden. Vyhrala Handlová a zaslúžene získala prvé miesto. Naša škola sa umiestnila na druhom mieste, čo považujeme za veľmi pekný výsledok.                                                             

                                                                                                                                                           Simona S., Tereza T.

             

          • Krajské kolo Hviezdoslavov Kubín- Podjavorinskej Bzince

          • Recitovať pred úplne neznámymi ľuďmi na krajskej súťaži Hviezdoslav Kubín je skvelou skúsenosťou pre každého recitátora. Nie je to však také jednoduché a dňa 20.4.2023 mali takúto možnosť vyskúšať si to aj štyria žiaci našej školy, ktorých do krajského kola posunula porota na okresnom kole.
            V Bzinciach pod Javorinou strávili náročný deň, počas ktorého každý odrecitoval vo svojej kategórii najlepšie, ako vedel. Po vyčerpávajúch recitáciách navštívili aj pamätnú izbu Ľudmily Podjavorinskej a absolvovali divadelný workshop v obecnej knižnici.  
            Na konci dňa sa zúčastnili vyhodnotenia v obradnej sieni na miestnom obecnom úrade a Natália Š. (5.A), Adela F. (4.A), Adam Š. (9.B) si odniesli krásnu spomienku v podobe diplomu za účasť. 
            Peter K. (6.A) však posunul svoje možnosti recitovania ešte vyššie a zo súťaže odchádzal s 1.miestom a hodnotnými cenami. Peťo sa zúčastní celoslovenského kola a my mu všetci budeme držať palce. 
            B.Bánovská

          • CELOSVETOVÝ TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Kampaň Global Money Week, ktorá už jedenásty krát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania, koordinuje na Slovensku NBS. V týždni od 20. do 26. marca 2023 sa na mnohých miestach po celom Slovensku organizovali vzdelávacie aktivity pre žiakov aj dospelých. Aj my sme sa zapojili do tohto týždňa rôznymi aktivitami, aby sme zvyšovali úroveň finančnej gramotnosti už od tých najmenších. Starší žiaci sa venovali témam inzerátu, nákupu zájazdov, menu v reštaurácii, zľavám, cenníkom, DPH... V ŠKD si žiaci zahrali hru Dostihy – Stávky. Mgr. M. Bencová - koordinátor

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ PLANETÁRIÍ – exkurzia Žiar nad Hronom

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárií žiaci 4. ročníka navštívili krajskú hvezdáreň s planetáriom v Žiari nad Hronom. V rámci vzdelávacieho programu sa vo Hviezdnej sále dozvedeli informácie o slnečnej sústave, Slnku, hviezdach, galaxiách, či súhvezdiach. V UFO miestnosti im lektor porozprával o tom, ako sa planéty pohybujú, z čoho sú zložené alebo prečo vidíme Mesiac na oblohe iba v noci a v rôznych veľkostiach. Na záver sa na terase planetária, prostredníctvom ďalekohľadu, pozreli aj na Slnko. PaedDr. Polakovičová, Mgr. M. Bencová

          • EKOKONFERENCIA

          • Dňa 5.4. 2023 sa na našej škole prvý krát uskutočnilo podujatie s názvom Veľká školská ekokonferencia. Bolo veľkým záverečným vyvrcholením všetkých aktivít k tohtoročnému Ekoroku, ktorého ústrednou témou sa stala - Voda, živel, poklad a dar Zeme. Na našej škole sa Ekokonferencia niesla v duchu témy Každá kvapka sa počíta a žiaci všetkých 18 tried sa do nej zapojili s úžasnými projektami a vystúpeniami.

            Prvú polovicu odštarovali žiaci prvého stupňa - 1A sa predstavila s tanečným vystúpením Padá padá voda z neba, 1B predstavila svoj projekt Zachráň vodu, 2A odprezentovala svoje krásne leporelo a tanec na pieseň Ja som žabka, 2B vystúpila s piesňou Kvapka, 3A nám prečítala svoje Zveršované myšlienky o vode, 3B predviedla tanečné vystúpenie na pieseň Voda vodenka, 4A sa predstavila s úžasným príbehom Kráľovná Vodolienka a 4B odprezentovala výborný projekt Vzácna voda.

            Za druhý stupeň ako prvá vystúpila trieda 5A so svojím 3D projektom Svet oceánov, 5B odprezentovala svoj výtvor s názvom Ostrov odpadkov a taktiež si pripravili prezentáciu o znečisťovaní vody. 6A zaujala svojím plagátom o ohrození morských živočíchov s názvom Prečo nás ničíte? a taktiež s prezentáciou Ako šetriť vodu spojenú s pokusom zameraným na meranie spotreby vody na vodomeroch v domácnostiach žiakov. 6B odprezentovala svoj plagát a previedla nás svojou prezentáciou Voda a jej skupenstvá. 7A si pripravila video s názvom Na každej kvapke záleží, 7B predviedla svoj projekt s názvom Význam oceánov, 8A porozprávala o vojom plagáte Každá kvapka sa počíta, 8B vytvorila webovú stránku vodQ a predviedla nám svoj technologický projekt Mikrobit robot zalievanie, Siljan. 9A nám zarecitovala svoju Smutnú báseň o vode a záverečné vystúpenie patrilo 9B s názvom Zachráňme oceán.

            Všetky vystúpenia a prezentácie boli na veľmi vysokej úrovni a všetci žiaci si skutočne dali záležať na svojich výtvoroch. Celú konferenciu moderovala dvojica Baška Romančáková a Oliver Hric zo 7.A. A keďže bola na škole vyhlásená veľká ekosúťaž o najlepší projekt, záver našej Ekokonferencie patril hlasovaniu samotných žiakov. Každý žiak mohol dať hlas jednej triede ( samozrejme okrem svojej) a po spočítaní všetkých hlasov sa víťazmi stala 1.A za prvý stupeň a 7.A za druhý stupeň. Obidve triedy čaká parádna cena - celodenný výlet na farmu V Lehote pod Vtáčnikom. Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka!

             

            V.Majerská

          • Shakespeare´s Avon

          • Aj tento rok sa na našej škole konal ďalší ročník súťaže v prednese prózy a poézie v anglickom jazyku s názvom Shakespeare´s Avon. V neľahkej súťaži si zmeralo sily niekoľko odvážlivcov - veď naučiť sa naspamäť báseň alebo príbeh v cudzom jazyku a parádne to predniesť nie je vôbec jednoduché! Na prvom mieste sa umiestnil Adam Šimko z 9.B, na druhom mieste skončil Peter Kiss zo 6.A a na treťom mieste Matúš Paľovčík z 9.B. Všetkým srdečne blahoželáme!

            M. Rybanská, B. Bánovská a V. Majerská

        • eTwinningový projekt: Children´s well-being
          • eTwinningový projekt: Children´s well-being

          • Na našej škole prebieha projekt na hodine anglického jazyka, ktorý je prostriedkom na zbližovanie detí rôznych národov. Na spoluprácu pri realizovaní témy: Pohoda detí sme si prizvali dve partnerské školy z Turecka a jednu zo Španielska. Naše virtuálne pozvanie s radosťou prijali a nadšene sme sa všetci pustili do plnenia úloh v rámci podtém: cvičenie, vyvážená strava, relax / akceptujúce prostredie. Časový harmonogram nám narušila situácia s prírodnou katastrofou v Turecku. Prejavili sme našu solidaritu a podporili deti našimi kreslenými odkazmi plnými lásky. Aktivity cvičenia a zdravej stravy už prebehli a podtéma mentálneho zdravia nás ešte čaká v blízkej budúcnosti. O jej ukončení Vás budeme informovať. Ukážky dole dokumentujú zlomok našej doterajšej práce.

            Mgr. Denisa Sczyrzická a deti z 3.A, 3.B, 4.A, 4.B

            Aktivity detí zo Slovenska (Prievidza), Turecka (Sakarya) a Španielska (Salt - oblasť: Katalánsko):

            Slovenské deti podporili turecké deti:

          • Celoslovenská aktivita- KROKUS

          • „ Pamätaj, jestvujú zločiny, ktoré nezarastú trávou.“      J. P. Hebel

            V rámci Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu ( 27.1.) sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu KROKUS, ktorý vyhlásilo Slovenské národné múzeum. Cieľom projektu je pripomenúť si približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na ich počesť sadili deti po celom Slovensku cibuľky krokusov (šafran), ktoré potom na jar vykvitnú. Ich žltá farba symbolizuje žltú Dávidovu hviezdu, ktorú museli Židia nosiť.

            Žiaci 9.B najprv na jeseň v rámci hodiny TECHNIKY zasadili cibuľky krokusov v átriu školy do tvaru srdca, ďalšia skupina žiakov z 8.B vyrobila v dielni informačnú tabuľku a posledným krokom bolo pátranie po osudoch ľudí, ktorí holokaust prežili alebo ich osud niekto zachytil a zverejnil, aby sa nezabudlo... Výsledky pátrania žiaci 9.A a 9.B prezentovali na hodine DEJEPISU. Toto silné posolstvo sa nás veľmi dotklo, nakoľko žiaci vypátrali aj obyvateľov Prievidze so židovskými koreňmi, ktorí mnohí skončili v koncentračných táboroch. Ich mená sú navždy zapísané do dlažobných kociek v centre mesta.

            N E Z A B U D N E M E  ! ! !

             

            A. Pammerová, D. Boško, B. Bánovská

             

          • Prváci tvoria na vyučovacom predmete: Hravá technika

          • ​​​​Deti v prvom ročníku sú veľmi šikovné a tvorivé. Na našich hodinách hravým spôsobom vytvárame práce, ktoré robia deťom radosť nielen pri ich tvorení, ale hlavne po ich dokončení ako dekorácia v ich domovoch.

            Nielen chlapci, ale aj dievčatá preukazujú veľkú zručnosť pri práci s technickými predmetmi ako sú: pílka, vŕtačka. 

            Cudzie im nie sú ani pojmy brúsny papier, kladivko a klinčeky. Rastú z nich deti, ktoré si budú vedieť poradiť so všetkým nielen v domácnosti, ale aj v iných životných situáciách a to nás, učiteľov teší...

            Mgr. Denisa Sczyrzická

          • Medzinárodný deň lesov – LESY A ZDRAVIE

          • Témou tohtoročného Medzinárodného dňa lesov 21. marca 2023 boli "Lesy a zdravie". Ak sú lesy zdravé, môžu pôsobiť ako nárazníkové zóny pri silných búrkach a ďalších prírodných katastrofách. Na hodinách prírodovedy sme si preto pripomenuli rôznymi aktivitami, že ak chceme zdravú budúcnosť pre ľudí a našu planétu, je nevyhnutné zvrátiť trend úbytku lesov a zastaviť ich odlesňovanie, chrániť v nich všetko živé a starať sa o ne počas celého roka.  Žiaci 4. B triedy, tr. uč. Mgr. M. Bencová

          • Vystúpenie prváčok DK

          • Až raz budem učiteľkou

            V piatok 17.3. sme sa s dievčencami z 1.A zúčastnili na vystúpení v DK pri príležitosti 40.výročia MŠ MIŠÚTA. Práčky sa predstavili ako naozajstné speváčky. Barborka Lehotská a Laurika Bakytová zaspievali pieseň Darinky Rolincovej - Až raz budem učiteľkou. Ich  žiačkami boli samozrejme ich spolužiačky. Vystúpenie sa PÁČILO. Len tak ďalej. Mgr. Zuzana Vrecková

             

          • Vítanie Jari - Vynášanie Moreny

          • Po dlhej a tuhej zime sa všetci tešia na slnečné lúče. Medzi prvých poslov jari, okrem snežienok a lastovičiek patrilo u našich predkov vynášanie Moreny, slamenej figúry ženy.  Morena bola slovanskou bohyňou zimy a smrti. Jej zničením (zapálením, utopením) sa malo z ľudí aj z dediny odstrániť všetko zlo a choroby. Naša základná škola si ctí tradície a ľudové zvyky a tak deti zo školského klubu detí spolu s pani vychovávateľkami dňa 21.3.2023 usporiadali túto zaujímavú jarnú akciu. Básňou „Morena, Morena...“ začal sprevádzaný sprievod ku neďalekej rieke Nitra. Na jej brehu  sme z Moreny posťahovali šaty, hodili do rieky a rozlúčili sme sa s Morenou so slovami:

            „Vyniesli sme, vyniesli sme

            Morenu zo vsi, Morenu zo vsi.

            Priniesli sme, priniesli sme

            Novú jar do vsi, novú jar do vsi.“

            A tak sme našu Morenu – symbol smrti, chorôb a zimy hodili do rieky a pevne veríme, že žezla sa nadobro ujíma pani jar.

            Vychovávateľky ŠKD

            Text: Cachovanová Z.
             

          • DEŇ ĽUDOVEJ ROZPRÁVKY

          • Deň ľudovej rozprávky

            Deň ľudovej rozprávky sa oslavuje každoročne 16.marca,keď sa narodil náš najväčší rozprávkár Pavol Dobšinský. V rámci tohto významného dňa navštívili deti zo ŠKD1 knižnicu,kde ich privítala pani knihovníčka Silvia Kupcová ako krásna čarodejnica  a previedla ich cez čary rozprávok.

            text,foto : vych.Katarína Humajová

          • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín 2023

          • Tento týždeň sa žiaci našej školy zúčastnili OKRESNÉHO KOLA súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažili o postup do krajského kola v troch kategóriách: 

            V prvej kategórii sa predstavila v prednese prózy žiačka 4.A triedy, Adela Fábry, ktorá porotu oslovila a získala krásne 2. miesto, s návrhom na postup do krajského kola. V prednese poézie ukázal svoj talent Oliver Kraus, žiak 3.B. 

            V druhej kategórii vynikol v prednese prózy a zaslúžene získal prvé miesto Peter Kiss zo 6.A. Poéziou pohladila Natália Štancelová z 5.A, ktorá sa umiestnila na 2. mieste, s návrhom na postup do krajského kola. 

            A napokon v tretej kategórii úspešne zabojoval o postup do krajského kola žiak 9.B triedy- Adam Šimko. 

             

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a v krajskom kole budeme držať palce. 

            Mgr. Jana Lehotská a Bc. Jana Pišojová

          • S KNIHOU NIE SI SÁM

          • Počas uplynulého týždňa sme viaceré vyučovacie hodiny venovali Marcu – mesiacu kníh. Stihli sme toho naozaj veľa... Pripomenúť si ako vzniká kniha, spraviť záložku, urobiť anketu, v ktorej sme hodnotili prečítané knihy, najprv v skupinách potom za celú triedu, vyhodnotiť, ktoré knihy čítame radšej – poéziu alebo prózu, umelecké alebo vecné texty, v kvíze sme si overili vedomosti z literatúry, vyskúšali braimstorming na tému „kniha“ a všeličo iné...  Mgr. M. Bencová – tr. uč. 4.B

          • Marec mesiac knihy - beseda so spisovateľkou Lenkou Gaherovou

          •  

            Ďalšia skvelá aktivita žiakov 4.A triedy v knižnici M.Mišíka. Deti zažili hodinu plnú poznávania, rozhovorov a otázok so spisovateľkou Lenkou Gaherovou o jej novej knihe, zvieratkách, živote, písaní, psíkoch, pavúkoch, motorkách, ale aj o práci pri písaní a tvorení novej  knihy, jej vydávaní, redaktoroch, ilustrátorke  atď. 

            Tráviť chvíle s knihami a ich vôňou je vždy krásne....

            Mgr.I.Michalíková

          • FAŠIANGOVÁ TANCOVAČKA V ŠKRABOŠKÁCH

          • Fašiangy sú najveselšie zvyky počas roka. V minulosti i dnes sú obdobím veselosti,radosti a tancovačiek.Tancovačka neobišla ani náš školský klub detí.Deti si v oddeleniach zhotovili škrabošky z rôzneho materiálu /látka,papier.../,bohato si ich vyzdobili.Spoločne s p.vychovávateľkami si vytvorili i výzdobu,ktorá im spríjemnila tancovačku.K tancovačke nechýbal ani parádny program - rôzne súťaže,pri ktorých sa deti poriadne zabavili.

             

            vychovávateľka Katarína Humajová

          • Vybíjaná v 2. ročníku

          • Vybíjaná je výborná prípravná športová hra pre mladších žiakov. Upevňuje kamarátstvo, rozvíja súťaživosť u detí.

            Tento školský rok sme začali postupne nacvičovať pravidlá vybíjanej.

            Posledný predprázdninový deň, 24.2. 2023 si naši druháci z 2.A a 2.B zmerali svoje sily. V štyroch kolách sa postupne vystriedali všetci žiaci. Športové šťastie prialo viac 2.B, ktorá zvíťazila nad 2.A, 3 : 1.

            Obe triedy ukázali, že ich vybíjaná baví a sú z nich zohraté družstvá.

                                                                                                                                J. Mendelová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Celoslovenská postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín nesie meno a odkaz jedného z najväčších slovenských básnikov Pavla Országha Hviezdoslava.

            Dňa 21. februára 2023 sa konalo školské kolo Hviezdoslavov Kubín pre I. kategóriu, t.j. pre 2. – 4. ročník. Do súťaže sa zapojilo 20 malých recitátorov v prednese poézie a prózy. Bolo ťažké vybrať z takého množstva súťažiacich toho najlepšieho. Porota nakoniec rozhodla a na prvých troch miestach sa umiestnili nasledujúci recitátori:

            Poézia: 1. miesto Oliver Kraus, III. B

                          2. miesto Sára Šnircová, I. A

                          3. miesto Oskar Thomas Haynes, II. B

                          Cenu poroty získal Henrich Hromada, II. B

            Próza: 1. miesto Adela Fábry, IV. A

                        2. miesto Maxim Ilčík IV. A

                        3. miesto Zara Krausková, II. B, Dávid Péter IV. A

            Všetkým recitátorom ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            Mgr. Adriana Krištínová


        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.