• Úžasný svet hmyzu

          • Ak máte radi tropický hmyz a iné malé  exotické zvieratá, neváhajte a navštívte RKC v Prievidzi do 12.mája. Čaká na Vás pestrá paleta farieb , ktorú vytvorila príroda v živočíšnej ríši. Nádherné motýle, obrovské šváby a mnohonôžky, pavúky, modlivky, veľké kraby , ... To všetko pochádza zo súkromnej zbierky pána M. Zachara z jeho cestovateľských ciest po svete. Žiaci spoznali časti sveta, ktoré sa momentálne učia aj na hodinách geografie. Zbierky sú  hlavne z oblastí tropického a subtropického pásma Afriky a Ázie. Výstava je druhovo pestrá,  nádherne farebná a poučná.  

            5.A, 5.B, 6.A, 6.B

            A. Pammerová, I. Kútny

          • Slávik 2022/2023 - školské kolo

          • Dňa 20. 04. 2023 si žiaci našej základnej školy veselo zaspievali na školskom kole Slávika Slovenska, kde nás potešili svojim spevom, úsmevom a dobrou náladou. Dušu nám rozveselili mnohé ľudové slovenské piesne. Žiaci súťažili v troch kategóriách. Súťažiaci predviedli úžasné spevácke výkony a bolo naozaj ťažké vybrať tých najlepších. Popasovali sme sa však s tým a napokon sme rozhodli takto:

            1. kategória:

            1. miesto Barborka Lehotská (1.A),

            2. miesto Monika Mitašová (2.A),

            3. miesto Stanka Petríková (2.B) a Emka Jančichová (2.A),

            2. kategória:

            1. miesto Marek Dufek (4.B),

            2. miesto Veronika Keblúšková (5.A),

            3. miesto Valery Čečková (4.B),

            3. kategória:

            1. miesto Viktória Zuzaniaková (7.A).

            Všetkým speváčikom ďakujeme za krásny zážitok, víťazom blahoželáme a prajeme úspešné spievanie na okresnom kole.

            Lucia Nikodémusová

             

          • Basketbalová súťaž dievčat v streetballe

          • Keď máme možnosť zlepšovať sa v športe, vždy ju využijeme. Aj preto sme sa dnes (dňa 21.4.2023)   zúčastnili okresného kola basketbalovej súťaže v streetballe pre dievčatá. Okrrem nás sa do  súťaže zapojili aj základné školy z Handlovej, Bojníc a Lehoty pod Vtáčnikom. Našu školu reprezentovali dievčatá Aneta S. (9.B), Sandra E. (9.B), Simona S. (8.B) a Tereza T. (7.B).  Cennými radami nám k úspechu dopomohol náš pán učiteľ. Prebojovali sme sa až do finále, kde sme hrali  proti Handlovej. Za Handlovú hrali aktívne hráčky z basketbalového klubu. Oba tímy  do hry dali zo seba všetko, ale víťaz môže byť len jeden. Vyhrala Handlová a zaslúžene získala prvé miesto. Naša škola sa umiestnila na druhom mieste, čo považujeme za veľmi pekný výsledok.                                                             

                                                                                                                                                           Simona S., Tereza T.

             

          • Krajské kolo Hviezdoslavov Kubín- Podjavorinskej Bzince

          • Recitovať pred úplne neznámymi ľuďmi na krajskej súťaži Hviezdoslav Kubín je skvelou skúsenosťou pre každého recitátora. Nie je to však také jednoduché a dňa 20.4.2023 mali takúto možnosť vyskúšať si to aj štyria žiaci našej školy, ktorých do krajského kola posunula porota na okresnom kole.
            V Bzinciach pod Javorinou strávili náročný deň, počas ktorého každý odrecitoval vo svojej kategórii najlepšie, ako vedel. Po vyčerpávajúch recitáciách navštívili aj pamätnú izbu Ľudmily Podjavorinskej a absolvovali divadelný workshop v obecnej knižnici.  
            Na konci dňa sa zúčastnili vyhodnotenia v obradnej sieni na miestnom obecnom úrade a Natália Š. (5.A), Adela F. (4.A), Adam Š. (9.B) si odniesli krásnu spomienku v podobe diplomu za účasť. 
            Peter K. (6.A) však posunul svoje možnosti recitovania ešte vyššie a zo súťaže odchádzal s 1.miestom a hodnotnými cenami. Peťo sa zúčastní celoslovenského kola a my mu všetci budeme držať palce. 
            B.Bánovská

          • CELOSVETOVÝ TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Kampaň Global Money Week, ktorá už jedenásty krát pripomína dôležitosť finančného vzdelávania, koordinuje na Slovensku NBS. V týždni od 20. do 26. marca 2023 sa na mnohých miestach po celom Slovensku organizovali vzdelávacie aktivity pre žiakov aj dospelých. Aj my sme sa zapojili do tohto týždňa rôznymi aktivitami, aby sme zvyšovali úroveň finančnej gramotnosti už od tých najmenších. Starší žiaci sa venovali témam inzerátu, nákupu zájazdov, menu v reštaurácii, zľavám, cenníkom, DPH... V ŠKD si žiaci zahrali hru Dostihy – Stávky. Mgr. M. Bencová - koordinátor

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ PLANETÁRIÍ – exkurzia Žiar nad Hronom

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárií žiaci 4. ročníka navštívili krajskú hvezdáreň s planetáriom v Žiari nad Hronom. V rámci vzdelávacieho programu sa vo Hviezdnej sále dozvedeli informácie o slnečnej sústave, Slnku, hviezdach, galaxiách, či súhvezdiach. V UFO miestnosti im lektor porozprával o tom, ako sa planéty pohybujú, z čoho sú zložené alebo prečo vidíme Mesiac na oblohe iba v noci a v rôznych veľkostiach. Na záver sa na terase planetária, prostredníctvom ďalekohľadu, pozreli aj na Slnko. PaedDr. Polakovičová, Mgr. M. Bencová

          • EKOKONFERENCIA

          • Dňa 5.4. 2023 sa na našej škole prvý krát uskutočnilo podujatie s názvom Veľká školská ekokonferencia. Bolo veľkým záverečným vyvrcholením všetkých aktivít k tohtoročnému Ekoroku, ktorého ústrednou témou sa stala - Voda, živel, poklad a dar Zeme. Na našej škole sa Ekokonferencia niesla v duchu témy Každá kvapka sa počíta a žiaci všetkých 18 tried sa do nej zapojili s úžasnými projektami a vystúpeniami.

            Prvú polovicu odštarovali žiaci prvého stupňa - 1A sa predstavila s tanečným vystúpením Padá padá voda z neba, 1B predstavila svoj projekt Zachráň vodu, 2A odprezentovala svoje krásne leporelo a tanec na pieseň Ja som žabka, 2B vystúpila s piesňou Kvapka, 3A nám prečítala svoje Zveršované myšlienky o vode, 3B predviedla tanečné vystúpenie na pieseň Voda vodenka, 4A sa predstavila s úžasným príbehom Kráľovná Vodolienka a 4B odprezentovala výborný projekt Vzácna voda.

            Za druhý stupeň ako prvá vystúpila trieda 5A so svojím 3D projektom Svet oceánov, 5B odprezentovala svoj výtvor s názvom Ostrov odpadkov a taktiež si pripravili prezentáciu o znečisťovaní vody. 6A zaujala svojím plagátom o ohrození morských živočíchov s názvom Prečo nás ničíte? a taktiež s prezentáciou Ako šetriť vodu spojenú s pokusom zameraným na meranie spotreby vody na vodomeroch v domácnostiach žiakov. 6B odprezentovala svoj plagát a previedla nás svojou prezentáciou Voda a jej skupenstvá. 7A si pripravila video s názvom Na každej kvapke záleží, 7B predviedla svoj projekt s názvom Význam oceánov, 8A porozprávala o vojom plagáte Každá kvapka sa počíta, 8B vytvorila webovú stránku vodQ a predviedla nám svoj technologický projekt Mikrobit robot zalievanie, Siljan. 9A nám zarecitovala svoju Smutnú báseň o vode a záverečné vystúpenie patrilo 9B s názvom Zachráňme oceán.

            Všetky vystúpenia a prezentácie boli na veľmi vysokej úrovni a všetci žiaci si skutočne dali záležať na svojich výtvoroch. Celú konferenciu moderovala dvojica Baška Romančáková a Oliver Hric zo 7.A. A keďže bola na škole vyhlásená veľká ekosúťaž o najlepší projekt, záver našej Ekokonferencie patril hlasovaniu samotných žiakov. Každý žiak mohol dať hlas jednej triede ( samozrejme okrem svojej) a po spočítaní všetkých hlasov sa víťazmi stala 1.A za prvý stupeň a 7.A za druhý stupeň. Obidve triedy čaká parádna cena - celodenný výlet na farmu V Lehote pod Vtáčnikom. Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka!

             

            V.Majerská

          • Shakespeare´s Avon

          • Aj tento rok sa na našej škole konal ďalší ročník súťaže v prednese prózy a poézie v anglickom jazyku s názvom Shakespeare´s Avon. V neľahkej súťaži si zmeralo sily niekoľko odvážlivcov - veď naučiť sa naspamäť báseň alebo príbeh v cudzom jazyku a parádne to predniesť nie je vôbec jednoduché! Na prvom mieste sa umiestnil Adam Šimko z 9.B, na druhom mieste skončil Peter Kiss zo 6.A a na treťom mieste Matúš Paľovčík z 9.B. Všetkým srdečne blahoželáme!

            M. Rybanská, B. Bánovská a V. Majerská


          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.