• Lyžiarsky výcvik

          • Tretí januárový týždeň sa niesol v znamení lyžiarského výcviku žiakov 8. a 9. ročníka. Na lyže sa vo Valčianskej doline postavili skúsení lyžiari, ale i úplní začiatočníci. Pod vedením erudovaných lyžiarskych inštruktorov  hravo zvládali základy lyžiarskej techniky, prvé oblúky, či pády a pošmyknutia. Poveternostné podmienky neboli síce úplne ideálne, všetci však boli vďační za možnosť stráviť týždeň vyplnený pohybovými aktivitami na čerstvom vzduchu. Odmenou za úsilie vynaložené na svahu počas dňa bol každý deň chutný obed v príjemnom prostredí hotela. Vyvrcholením lyžiarskeho výcviku bol záverečný pretek, ktorý preveril získané zručnosti žiakov.

          • Starostlivosť o vtáčiky v zime

          •  

            Vieme, že nie všetky vtáčiky odlietajú na zimu do teplých krajín. Niektoré operence, zver ale aj hmyz dokážu prežiť i v zimnom období. Dobrí ľudia im v tom pomáhajú. Pripravujú pre nich kŕmidlá, búdky a rôzne zákutia so senom, ihličím alebo suchým lístím. Kŕmidlá pre vtáčiky sme vyrobili s deťmi aj my v školskom klube detí. Mysleli sme pri tom aj na našu planétu Zem a využili na to kartóny z mlieka a džúsov, ktoré deti vymaľovali podľa vlastnej fantázie. Vtáčikom sme do nich nasypali mak, slnečnicu a iné dobroty na ktorých si pochutia. 

            Deti z ŠKD 2 a p.vychov. Krausová.

            ​​​​​​​

          • DOD 2023

          • V pondelok sme opäť po roku v priestoroch našej školy privítali nedočkavých predškolákov s rodičmi, ale i zvedavých školákov, rodičov, starých rodičov, či  pedagógov zo ZŠ P. J. Šafárika na Dni otvorených dverí 2023. Všetci návštevníci mali možnosť prezrieť si priestory školy, vybavenie tried, navštíviť odborné učebne či školský klub detí. Najväčším lákadlom pre malých i veľkých bola pestrá paleta aktivít, ktorú pripravili šikovní a tvoriví pedagógovia našej školy. A lákadiel bolo naozaj neúrekom....

          • Šaliansky Maťko

          • Tento školský rok sa uskutočňuje už 28. ročník súťaže v prednese povestí - Šaliansky Maťko.

            Aj naši najmladší súťažiaci v 1. kategórii sa veľmi zodpovedne pripravili do školského kola, ktoré sa uskutočnilo 19. decembra. V podaní I. Bešenyi, M. Mittašovej z 2.A, Z. Krauskovej z 2.B, M. Muchu, J. Beljanského z 3.A, a H. Polereckej z 3.B sme si vypočuli pekné povesti.

            Porota ocenila usilovnosť  v príprave a  následne udelila 2. a 3. miesto.

            2. miesto : Hanka Polerecká  z 3.B

            3. miesto : Maximilián Mucha z 3.A

            Jana Mendelová

          • Vianočné prekvapenie

          • O dvanástich mesiačikoch - DFS Malý Vtáčnik

            Čas pokoja, radosti a lásky. Aspoň také by malo najkrajšie obdobie v roku byť. Detský folklórny súbor Malý Vtáčnik pod vedením pani Elišky Hrbíkovej pripravil pre deti prievidzkých škôl vianočné prekvapenie. Folklórne spracovanie rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Mladí folkloristi predstavili plejádu tanečných variácií, potešili ľubozvučnými piesňami a unikátnym prepojením ľudovej muziky s prvkami modernej doby. Nechýbal vtip, ľudová múdrosť,  umelecký zážitok. Deti 1.stupňa sledovali program so zatajeným dychom.Mladých umelcoch odmenili obrovským potleskom. Ďakujeme     Zuzana Vrecková

             

          • Biodiverzita a ochrana hmyzích spoločenstiev

          • Pre mnohých ľudí je hmyz len otravnou háveďou, ktorá nám znepríjemňuje život. Naši žiaci však z hodín biológie vedia, že všetky živé organizmy majú v prírode svoj význam. Práve na významnú úlohu hmyzu v prírodných aj umelých ekosystémoch bol zameraný workshop Biodiverzita a ochrana hmyzích spoločenstiev, ktorý sme zorganizovali pre žiakov 6.A a 6.B v spolupráci s ICM Prievidza začiatkom decembra. Žiakom sme priblížili, ako významne tieto drobné živočíchy ovplyvňujú náš život a ako môžeme prispieť k rozšíreniu užitočných druhov v našom okolí. A aby nezostalo len pri rečiach, deti dostali návod a materiál na zostavenie hmyzieho domčeka, ktorý budú vyrábať na hodinách techniky.

            Mgr. Cmarková

          • VITAJ,VITAJ MIKULÁŠ.......

          • Dňa 6.12.2022 sa rozozvučali priestory školy mikulášskymi melódiami, básničkami a piesňami. Deti z 1.stupňa sa pripravovali na príchod MIKULÁŠA. So zatajeným dychom čakali, kedy na dvere ich triedy zaklope........a on tak ako každý rok nesklamal. Priviedol si anjela a čertíka. Ten bol skôr veselým pomocníkom ako čiernym strašiakom.Deti si MIKULÁŠA užili, zatancovali si s ním a potešili sa z jeho darčekov.Milý MIKULÁŠ, ďakujeme.  Zuzana Vrecková

             

          • 1.december- Svetový deň boja proti AIDS

          •  

            Červené stužky - symbol Svetového dňa boja proti AIDS
             

            Červené stužky sú symbolom a zároveň aj názvom celej kampane boja proti AIDS. Už 16. ročník kampane je súčasťou Sprievodcu školským rokom 2022/2023. Kampaň sa uskutočňuje pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a pod odbornou garanciou viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí.

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.
            16. ročník kampane Červené stužky vyvrcholil 1. decembra 2022 – na Svetový deň boja proti AIDS. Do projektu sa zapojila aj naša škola a všetci žiaci sme spoločne na školskom dvore vytvorili jednu obrovskú stužku.

            Ďakujeme za podporu kampane !

             

          • VŠETKOVEDKO A EXPERT GENIALITY SHOW

          • Dnes sa žiaci 2. – 6. ročníka zapojili do celoslovenskej súťaže o najbystrejšieho žiaka medzi najmúdrejšími, v ktorej si vyskúšali vedomosti z rôznych oblastí. Tento rok sa konal už 13. ročník Všetkovedka – súťaže pre mladších žiakov, a 2. ročník Experta – súťaže starších žiakov. Úlohy boli ľahšie i ťažšie, a na to ako sa žiakom darilo, si musíme ešte počkať. Mgr. Miriam Bencová – koordinátor súťaže

          • JUNIOR NÁBOJ

          • Dňa 25.11.2022 sa naša škola zúčastnila  medzinárodnej matematicko-fyzikálnej súťaže družstiev JUNIOR NÁBOJ v Gymnáziu VBN v Prievidzi. Družstvo súťažilo v zložení: Adam Šimko, Nikola Huléni, Alex Bujalka a Lucia Nikmonová.

            Počas dvoch hodín  žiaci riešili úlohy, za ktoré  dostávali body. Skoro hodinu a pol sme sa priebežne držali na treťom mieste. V poslednej dvadsaťminútovke nás však dobehli a predbehli ešte štyri družstvá. Nakoniec sme skončili na vynikajúcom 8. mieste spomedzi 24 družstiev okresu Prievidza. Súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a tešíme sa na ďalší ročník.

            Mgr. Dagmar Kabáčová

          • Ozdobovanie vianočného stromčeka na námestí

          • Ozdobovanie vianočného stromčeka na námestí už tradične patrí ku krásnym predvianočným aktivitám na našej škole. Pani vychovávateľky spolu s deťmi z ŠKD vyrobili veľmi pekné ozdoby, ktorými žiaci 9.B vyzdobili stromček. Žiaci v ŠKD sa snažili vyrobiť ozdoby, ktoré vydržia na stromčeku v každom počasí, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Modro-biela kombinácia ozdôb krásne vynikne v zimnom období a vy sa tiež môžete potešiť pohľadom naň na hlavnom námestí- pod pódiom. 

            ŠKD 1-5 v spolupráci s druhým stupňom ZŠ 

          • Piataci na besede so spisovateľkou Toňou Revajovou

          • Pred nedávnom, 22.11.2022,  sa piataci už po druhýkrát stretli so spisovateľkou p. Toňou Revajovou.  Rozprávali sme sa o knihe Denis a jeho sestry. Pani spisovateľka vysvetlila, ako prišla k námetu tohto krásneho príbehu a v podaní nášho spolužiaka Deniska Trna sme si vypočuli ako jej text vníma ďalší detský čitateľ. Zaujímavo nám podala príbehy ďalších postáv z jej kníh, ktoré si deti aj prečítali, a samozrejme, potom  sme ju spolu s deťmi zavalili množstvom zvedavých otázok, na ktoré nám s láskou odpovedala. Keďže pred pár dňami oslávila pani spisovateľka narodeniny, a my sme na tento dôležitý deň nezabudli, veľmi sa potešila aj našej  lienkovej gratulácii, ktorú jej odovzdala Lianka Bešényi. So záložkou i podpisom pani spisovateľky sme veselo odchádzali pokračovať v ďalšom vzdelávaní.

            Deti z 5.B a Mgr. A. Marková Richterová

          • Duševné zdravie- projektový deň

          • Deň ako každý iný“, povedali by ste si. A veru nebolo tomu tak!

            18. november sa na našej škole niesol v znamení projektového dňa na oslavu duševného zdravia a pozitívneho myslenia. Žiaci s pani učiteľkami mali za úlohu počas projektového vyučovania relaxovať pri relaxačnej hudbe, porozprávať sa o duševnom zdraví, zahrať si upokojujúce hry a pritom tvoriť krásne diela zobrazujúce kruh života- mandaly. Mandala je harmonické spojenie kruhu a štvorca, kde kruh je symbolom neba, vonkajších síl a nekonečna, pričom štvorec predstavuje vnútorné sily, a to, čo je spojené s človekom a zemou. Každá trieda mala v popise práce vytvoriť iný typ mandaly a keď sa pozriete na naše výtvory, tak uvidíte, že sa nám všetkým podarili prekrásne diela plné pokoja a optimizmu.

             

            B.Bánovská

          • UROBME SI SAMI DESIATU

          • Deti sa veľmi radi hrajú - a to nielen s hračkami, ale aj v kuchyni. Prvé pokusy pri príprave jedla, pečení, varení. Presne to sme si dnes vyskúšali - urobiť si sám svoju desiatu. Nakrájať zeleninu, ovocie. Natrieť chlebík, prekrojiť rožok, rozotrieť maslo, syr, či pomazánku...a potom to s veľkou chuťou zjesť. A ten záver bol asi najlepší. 

            A nebojte, nezabudli sme si po sebe aj upratať. 

            žiaci 4.A triedy

            Mgr. I. Michalíková

          • Druháci na besede so spisovateľkou Toňou Revajovou

          • Čítanie kníh nás každý deň obohacuje o nové poznatky. Zážitky z písania kníh poskytla žiakom 2.A triedy spisovateľka detskej literatúry, Toňa Revajová.

            Deti si vypočuli ukážku z knihy Rok Sivka Ohniváka. Práve v tejto knihe opísala spisovateľka svoje detstvo a školské začiatky. Druháci potom predviedli dramatizáciu pod taktovkou pani Revajovej. Pani knihovníčka S. Kupcová doplnila rozprávanie pani spisovateľky ukážkami ilustrácií jej kníh.

            Na záver zahrnuli deti pani spisovateľku zvedavými otázkami a odovzdali jej vlastnoručne vyrobené darčeky.

            PaedDr. Jana Mendelová

          • iBOBOR 2022/23 – CELOSVETOVÁ INFORMATICKÁ SÚŤAŽ

          • V r. 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Úspešná súťaž sa rozšírila do mnohých krajín sveta. V šk. roku 2019/20 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o IKT u žiakov a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní technológií pri učení sa. V tomto ročníku sa zo Slovenska do súťaže zapojilo 124 574 súťažiacich, z našej školy 156 žiakov. Úspešným riešiteľom blahoželáme. Mgr. M. Bencová – koordinátor súťaže

          • LACOVE CHROBÁKY - ČESTNÉ UZNANIE

          • Tento týždeň sme dostali výsledky júnovej celoslovenskej výtvarnej súťaže Lacove chrobáky. Odborná porota posudzovala približne 600 výtvarných prác z celého Slovenska. Veľmi nás potešilo, že dvaja žiaci z našej školy získali čestné uznanie - Dorotka Valachová z 3.B triedy a Dávid Péter zo 4.A triedy.

            Obom našim žiakom srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich ocenenia. 

            Mgr. Iveta Michalíková

          • BUBNOVAČKA

          • 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

                 18. novembra 2022, v čase 10:00 – 11:00 sa aj naša škola sa zapojila do akcie s názvom „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2022!“, s cieľom symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko, n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 20 rokov.

            Deti 1. – 4. ročníka bubnovali kockami, ozvučnými paličkami, plastovými fľašami, drevenými vareškami a hlasným pokrikom tak dali najavo, že sú tu, a že chcú byť počuté.

            Prečo?  Pretože DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

             

            Koordinátor primárnej prevencie Mgr. Beáta Arpášová

          • Olympiáda zo SJL

          • V posledných dňoch si vybraní žiaci z 8. a 9.ročníka zmerali sily vo svojich vedomostiach  zo slovenského jazyka a literatúry. Víťazkou sa stala Hanka Besedová z 9.A, ktorá postúpila do okresného kola súťaže. Všetkým deťom ďakujeme za zapojenie do súťaže a želáme veľa ďalších úspechov. 

            Mgr. Bánovská, Mgr. Truchlá, Mgr. Marková Richterová


        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.