• 14.2. 2022 – Valentínska pošta – škola plná lásky

          • Dôvera, priateľstvo, úprimnosť, istota láska ... Nie sú iba slová, ale hodnoty, životná filozofia, ktorá je tak nesmierne dôležitá v dnešnej dobe. Pozývame Vás teda na deň, plný pohody, kamarátstva a úprimnosti. Vytvorme reťaz priateľstva v škole, kde sa to dá.... A nezabudnite – príďte v červenom ...

          • OSMIJANKOVA LITERÁRNA ZÁHRADA – Zatúlaný Gombík

          • V prvej časti celoslovenského čitateľského projektu sme si vypočuli audionahrávku o priateľstve medzi človekom a psíkom Gombíkom, ktorí boli bez domova, bez jedla i prostriedkov na živobytie, a ako vie byť psík naozaj najvernejším priateľom človeka. Počas celého týždňa sme urobili na rôznych hodinách niekoľko aktivít a rozprávali sa o tom, že domov nepotrebujú len ľudia, ale aj zvieratká, ako aj o smútku, ktorý cítime, keď nás niekto opustí.    Žiaci 3.B a Mgr. M. Bencová – tr. uč.

          • VŠETKOVEDKO – výsledky celoslovenskej súťaže

          • Do 12. ročníka súťaže sa zapojilo 30 žiakov našej školy z 2. – 4. ročníka. Žiaci mali možnosť preukázať svoje vedomosti z oblasti z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, vlastivedy, prírodovedy, ale aj anglického jazyka, informatickej, dopravnej, hudobnej, či výtvarnej výchovy. Účasťou v súťaži si žiaci overili svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, úroveň logického myslenia aj správneho úsudku. Každoročne sa do súťaže zapojí viac ako 21 tis. detí z celého Slovenska. Výsledky za školu sú už známe, na ceny si žiaci ešte budú musieť počkať. Najúspešnejším žiakom srdečne blahoželáme. Mgr. M. Bencová – koordinátor súťaže

          • Vianoce 2021

          • Nech vianočný čas prinesie do Vášho domova rodinnú pohodu a štedrosť.

            Nech naplní Vaše srdcia pokojom a láskou

            a do nového roka nech vykročíte úspešne a s radosťou.

          • VIANOČNÉ VOŇAVÉ PEČENIE

          • Posledný deň pre Vianočnými prázdninami sme si spríjemnili čas pečením medovníčkov. Práce bolo neúrekom, ale pretože sme mali veľa šikovných rúk, práca nám išla od ruky. Medovníčky sa vydarili a každý si ich vôňu a chuť odniesol aj domov. Prajeme vám fujavicu šťastia, víchricu pohody, závej radosti, len malú vločku všedných starostí a hlavne lavínu zdravia a lásky...   žiaci 3.B a tr. uč. M. Bencová

          • Vianočná pohľadnica

          • Aj tento rok sa naši žiaci v rámci výtvarnej výchovy zapojili do súťaže Vianočná pohľadnica, v ktorej podľa svojej fantázie vytvorili pohľadnice s vlastným originálnym motívom a napísali do nich milé vianočné básničky a priania. Týmto Vám prajeme krásne vianočné sviatky.

             

            Mgr. V. Majerská a Mgr. A.Pammerová

        • Programovanie hrou - krúžok
          • Programovanie hrou - krúžok

          • Žiaci 7. a 8. ročníkov sa v prvom polroku zoznamujú s modelovaním objektov v 3D prostredí a ich výsledné práce postupujú ďalej, kde sa upravujú do formátu, ktorému rozumie 3D tlačiareň. Zistili, že nie je úplne jednoduché čo to vymodelovať, zvlášť v presných rozmeroch. Aj milimeter sa stal zrazu veľkou mierou. Pochopili význam posuvného meradla (šublera) a naučili sa s ním pracovať. Šublera je dôležitá hlavne v prípadoch, keď sme modelovali niečo na mieru, ako napr. psia známka či žetón do nákupného košíka.

             

            V 3D grafike sa zdokonaľujú aj ôsmaci počas hodín techniky. Ich vianočné výtlačky medvedíkov do cesta sa v tlačiarni ešte stále "peču", aby sa následne mohli piecť mackovia z cesta u nich doma na sviatočný stôl.

            Mgr. D. Boško

          • Čítanie z časopisov

          • V posledných dňoch novembra si deti priniesli do školy časopisy, pretože sme si pripomenuli v našej škole Deň časopisov. Spolu ich v tento deň bolo 470 kusov. Ukázali sme si, že medzi nimi nájdeme rôzne druhy: detské, odborné, komiksové, pre záhradníkov či milovníkov áut, o živote, histórii aj geografii a našli sa aj časopisy v angličtine či nemčine. Bolo ich ale oveľa viac. S časopismi sme pracovali na hodinách , ale svoje využitie našli aj počas prestávok. Prváčikovia vyhľadávali obľúbené písmenká, poukazovali  si ich obľúbené časti, ostatní žiaci si z časopisov prečítali zaujímavosti, hádali obsah článkov podľa nadpisov a podnadpisov, čítali príbeh na pokračovanie, vyriešili tajničku, vyhľadávali informácie o redaktoroch, počte strán, frekvencii ich vydávania alebo kreslili príbeh, ktorý si prečítali. Z prvého stupňa najviac časopisov priniesli žiaci 2.B triedy= spolu 120 kusov. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili triedy 3.A a 3.B. Z druhého stupňa to bola 5.A trieda= spolu 75 kusov, druhé a tretie miesto získali 9.A a 8.A. Deti, ktoré svoju prácu z časopismi nepodcenili, boli odmenené malou drobnosťou.

            Mgr. A. Marková Richterová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ČASOPISOV

          • V uplynulých dňoch sa žiaci 3.B triedy zapojili do celoškolskej aktivity, ktorá pripomínala tento významný deň. Okrem časopisov z knižnice, si každý priniesol časopisy pre deti i dospelých, ktoré čítajú doma. Naučili sa z nich získavať rôzne informácie, roztriediť ich podľa toho, pre akú vekovú kategóriu sú určené, či vyhľadať v obsahu, o čom sa v aktuálnom čísle píše. Aby si žiaci vyskúšali rolu redaktorov, vytvárajú si svoje vlastné časopisy, ktoré neskôr zverejníme na tejto stránke.   Mgr. M. Bencová – tr. učiteľka

          • Čaro VIANOC s krabičkou lásky

          • Mrazivá noc sa jagá iskrami,
            to sneh sa takto krásne trblieta.
            rovnako ako hviezdy nad nami,
            tie tajomné bludičky nášho života...



            Život nám prináša mnohé úskalia a skúšky. I napriek súčasnej pandemickej situácii neustále v nás tlie túžba po pokoji, láske a svornosti. Túžba stráviť najkrajšie sviatky v roku s najbližšími v zdraví  v kruhu rodiny. Nie každému je toto potešenie dopriate.  Mnohí milí dôchodcovia, babičky a deduškovia  potrebujú starostlivosť  poskytovanú v domovoch sociálnych služieb. Práve preto sme sa v  mesiaci november  spolu so žiakmi, rodičmi a učiteľmi 1.stupňa  zapojili do projektu“ „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. “ S nadšením sme plnili a balili krabičky drobnosťami. Niečo vňavé,teplé, niečo  slané, mäkké, sladké – ale najmä niečo pre potešenie.  Veríme, že sa nám podarí vyčariť úsmev a zahriať srdcia našich najstarších. Úsmev na tvárach tých, ktorých čas poznačil závojom vrások, mäkkou dlaňou, ale i životnou múdrosťou a skúsenosťou. Tých, ktorí ešte stále dokážu milovať život. 

            Vďaka patrí všetkým rodičom a deťom 1.stupňa, ktoré  sa so svojimi vyučujúcimi zapojili do nezištného projektu.   

            Mgr.Z.Vrecková

          • ZIMNÁ PREDVIANOČNÁ DEDINKA

          • Dnes sme si v 3.B na výtvarnej výchove vytvorili krásnu zasneženú dedinku, so všetkým, čo k nej patrí. Každý si vymaľoval svoju chalúpku alebo kostolík a potom sme ich zoradili do celej ulice. Práce bolo naozaj veľa, ale za pomoci p. asistentky Pišojovej a p. vychovávateľky Humajovej, sa dielo nakoniec vydarilo. Celú dedinku sme si vystavili na chodbe pri triede, aby sa z nej potešili aj ostatní spolužiaci.              Mgr. M. Bencová tr. uč.

          • iBobor - hlavné kolo, Technická olympiáda - okresné kolo

          • V druhý novembrový týždeň prebiehali hlavné kolá v informatickej súťaži iBobor. V kategórii Bobrík sa súťaže počas hodín informatiky zúčastnili žiaci štvrtých ročníkov, pričom sedem žiakov bolo úspešných v poradí: V. Závadská (4.B), H. Benková (4.A), N. Borková (4.A), M. Ďuriš (4.A), M. Němeček (4.A), K. Pánisová (4.B), M. Angyi (4.A).
            Kategórie Benjamín sa zúčastnili žiaci šiestych a siedmych ročníkov. K úspešným riešiteľom sa pripojili: A. Bujalka (7.B), P. Pálešová (7.A), M. Chovan (7.A). 
            Celkovo v kategórii Bobrík súťažilo 25 412 súťažiacich a v kategórii Benjamín 23 431 súťažiacich. V prvej päťstovke súťažiach sa z našej školy umiestnil A. Bujalka. 

            Dňa 25.11. prebiehalo okresné kolo v Technickej olympiáde. Do kategórie A v okresnom kole postúpili dvaja žiaci 9. ročníka - S. Porubčan a P. Kocúr. V okresom kole sa body oboch žiakov z teoretickej a praktickej oblasti sčítavali a najlepší riešitelia postúpili spolu ďalej. U nás bol úspešným riešiteľom iba S. Porubčan, teda na ďalší postup to nestačí. 
            Všetkým gratulujeme k dosiahnutým výsledkom v oblasti informatiky aj techniky. 

            Mgr. D. Boško, Mgr. D. Kútna, Mgr. M. Bencová 

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          •  

            Dňa 24. novembra sa konalo školské kolo Geografickej olympiády.   Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu sa súťaž uskutočnila online formou prostredníctvom platformy EduPage. V školskom kole súťažiaci vypracovávali iba jeden test s úlohami za 100 b. Časový limit na vypracovanie testu bol 90 minút. Čas vypracovania testu bol kritériom rozhodujúcim o umiestnení v prípade zhodného počtu bodov z testu u viacerých súťažiacich.

            Olympiády sa zúčastnilo spolu 24  žiakov 5. - 9. ročníka, ktorí súťažili v troch kategóriách. Všetci zúčastnení sa stali úspešnými riešiteľmi. Do okresného kola postúpili prví traja v každej kategórii.

            Kategória G:

            Tamara Königová 

            Samuel Nižňanský 

            Marián Varga

            Kategória F:

            Lucia Nikmonová 

            Martin Mišeje 

            Martin Mokráš 

            Kategória E:

            Tomáš Martin Hudec 

            Sandra Rebrová 

            Miroslav Chovan 

             

            Všetkým účastníkom vyslovujeme poďakovanie a pochvalu za výborne zvládnutú súťaž.

                                                                                       Mgr. A. Pammerová,                                                                                                                                                    Mgr. I. Kútny

                                                                                                                               

          • Krabičky plné lásky

          • Každoročne sa uskutočňuje toto milé podujatie, ktorého hlavným poslaním je potešiť duše babičiek a deduškov v domovoch dôchodcov. Tento rok sa aj 2. stupeň našej školy zapojil do vianočnej akcie a všetky triedy s triednymi pani učiteľkami a pánom učiteľom (ako aj niektorí samotní žiaci s rodičmi) pripravili plné krabičky, ktoré seniorom vyčarujú úsmev na tvári. V krabičkách je vložený kus nášho srdca a my sa už teraz tešíme na ďalší ročník prinášania radosti.
            Všetkým ďakujem veľmi pekne za to, že sa zapojili a vytvorili krabice plné lásky. 

            Mgr. Beáta Bánovská

        • Prváčikovia si zamilovali knižnicu
          • Prváčikovia si zamilovali knižnicu

          • Ako sme avizovali už minule, boli sme v knižnici síce prvý, ale určite nie posledný raz. 

            Prváci z 1.B navštívili opäť pani Písmenkovú (tak sme si familiárne nazvali našu milú pani knihovníčku) a ponorili sa s ňou opäť do sveta rozprávok. Po celý čas návštevy mali za úlohu uhádnuť názvy rozprávok. Dozvedeli sa, že do knižnice chodí zlá ježibaba, ktorá zmenila názvy rozprávok. Napríklad tak spotvorila meno Červenej čiapočky na Červenú baretku. Ježibaba tiež pričarovala do rozprávky O škaredom káčatku slová, ktoré tam vôbec nepatrili. Pani knihovníčka deťom ďalej čítala túto rozprávku, a ak počuli slovo, ktoré do rozprávky nepatrí, tak tleskli rukami. Potom im ukazovala obrázky z rozprávkových kníh a oni hádali názov rozprávky. Nakoniec spoznali "Moľu knihovú", ktorá sa volá "Knihomoľ". Tá vyhrýzla z názvov rozprávok písmená a deti sa snažili zistiť pôvodný názov. Z knižnice si odnášali požičané knihy s hrdosťou, že doma rodine ukážu, akí sú už veľkí čitatelia. 

            Triedna učiteľka: Denisa Sczyrzická / Jana Pišojová

          • VÝTVARNÁ JESEŇ

          • V 3.B triede majú žiaci výtvarnú výchovu veľmi radi. Na hodinách od začiatku školského roka vytvorili veľa zaujímavých a krásnych výtvarných dielok. Niektoré z nich sú prihlásené aj do výtvarných súťaží. Jeseň pomaly vystrieda pani Zima a aj výtvarné práce budú mať nádych zimy. Už teraz sa tešia na kreatívne dielka svojich šikovných rúk. Mgr. Miriam Bencová – tr. uč.

          • BUBNOVAČKA

          •       November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.

            19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

                 Práve preto sa aj  tento rok naša škola zapojila do ôsmeho ročníka akcie s názvom „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“, s cieľom symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Do „Bubnovačky“ sme sa zapojili 19. novembra 2021, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

              Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko, n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 20 rokov.

            Deti majú právo:

            1.           byť so svojou rodinou, alebo s ľuďmi, ktorí sa o ne najlepšie postarajú

            2.           na dostatok jedla a pitnej vody

            3.           na adekvátny životný štandard

            4.           na zdravotnú starostlivosť

            5.           na bezplatné vzdelávanie

            6.           handicapované deti majú právo na zvláštnu starostlivosť a vzdelávanie

            7.           hrať sa

            8.           byť v bezpečí, aby sa im neubližovalo

            9.           deti nesmú byť využívané ako lacná pracovná sila, alebo ako vojaci

            10.         vyjadriť svoj názor

            11.         vyznávať vlastnú kultúru a náboženstvo a hovoriť ich vlastným jazykom

            12.         stretávať sa

            Posúďte! Bolo nás počuť?

            DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

             

            Koordinátor primárnej prevencie Mgr. Beáta Arpášová

             

          • Súťaž- Cena dieťaťa 2021

          • Súťaž Cena dieťaťa 2021 je veľmi podnetnou a milou poviedkovou súťažou, ktorá už 17. rok obohacuje literárne kruhy. Nie každý rok sa nám pošťastí zapojiť sa do takejto zaujímavej súťaže, avšak naša škola sa ako jedna z 5 vybraných základných škôl na Slovensku zúčastnila v tomto školskom roku vyhodnocovania poviedok a básní, ktoré napísali detskí spisovatelia. Žiaci z 8.B triedy si na hodinách slovenského jazyka a literatúry vypočuli 10 prozaických diel a 5 poetických, ktoré ohodnotili bodmi podľa toho, ako sa im páčili, alebo aj nepáčili. Ku každému dielu napísali vlastný názor, rozprúdili sme aj diskusie o hlavných hrdinkách a hrdinoch. Tieto hodnotenia sme odoslali a budeme s napätím čakať, ktorá poviedka a báseň sa stanú víťazmi roka v tejto detskej súťaži. Zároveň nám bude veľkým potešením, keď sa naše mená a naše názory objavia v zbierke týchto diel a posunú mladých autorov zase bližšie k splneným spisovateľským snom.

            Mgr. Beáta Bánovská a kolektív žiakov 8.B    

          • Poďte s nami do Afriky

          • Tento školský rok sa šiestaci na geografii postupne oboznamujú s Afrikou. Pomaly poznávajú jej pohoria, púšte, rieky, jazerá, podnebie, zvieratá a rastliny. Každú hodinu skúmajú jej tajomstvá z mapy a pritom zisťujú , aká je pestrá a zaujímavá . Žijú tam úplne iné zvieratá ako u nás, jej príroda láka turistov do safari parkov. A tak, na hodine výtvarnej výchovy svoje získané vedomosti z geografie namaľovali. Nielenže sa pri tom zabavili, ale touto hravou formou si všetky informácie o Afrike zopakovali a  utvrdili.

            A. Pammerová

             


        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.