• Putovanie v čase

          • Fasicinuje Vás história? Chceli by ste sa aspoň na chvíľu stať jej súčasťou? Žiaci štvrtého ročníka sa na hodinách vlastivedy  vydali na cestu minulosti. Zoznámili sa s osídľovaním Slovanov, Veľkomoravskou ríšou, či panovaním Márie Terézie. Získali poznatky o vzniku spisovného slovenského jazyka, kráčali po stopách vojakov 1.a 2.svetovej vojny. Na časovej priamke sa  počas niekoľkých vyučovacích hodín posunuli od 6. až po 21.storočie. Téma ich zaujala, preto sa rozhodli svoje  nadobudnuté vedomosti využiť  v interaktívnych prezentáciách „Putovanie v čase“.

            Mgr.Z.Vrecková 

             

          • INFORMATIKA na 1. stupni je učením aj zábavou

          • Keby ste sa opýtali tretiakov či štvrtákov, ktorý predmet je u nich najobľúbenejší, určite by vám väčšina z nich odpovedala, že informatika. Hoci sa ešte len učia s počítačom pracovať a vytvárať obrázky v jednoduchých grafických editoroch, žiaci by chceli, aby informatika bola každý deň a aspoň jednu vyučovaciu hodinu. V galérii nižšie sa môžete pozrieť ako sa im darí. Mgr. Miriam Bencová – vyuč. INF v 3. a 4. roč.

          • Folklórny stánok

          • V rámci mesiaca dobrovoľníctva mesto Prievidza vyhlásilo projekt „Poď do toho s nami“ a naši žiaci sa do neho s radosťou zapojili. Naše 2 školské krúžky - Žiacky školský parlament a Ekokrúžok sa rozhodli, že pomaľujú náš školský stánok typickými čičmianskymi vzormi. Najprv ho na hodinách Technickej výchovy prebrúsili chlapci z 8.B triedy, potom ho žiaci zo Žiackeho školského parlamentu natreli základnou farbou a nakoniec ho dievčatá z Ekokrúžku pomaľovali krásnymi čičmianskymi vzormi podľa obce, ktorá je známa  unikátnou architektúrou maľovanými zrubovými drevenicami, na ktorých sú znázornené geometrické ornamenty podľa tamojšej výšivky. Chceli by sme používať tento stánok na rôzne aktivity, pri ktorých by sme v ňom predávali výrobky vyrobené deťmi našej školy, prípadne na prezentáciu práce regionálnych šikovných ľudí.  V rámci dobrovoľníckeho projektu, ktorý sme nazvali Folklórny stánok, sme chceli preniesť kúsok tohto zachovaného kultúrneho bohatstva aj do našej školy. Zároveň ďakujeme RTVS Prievidza a Prieboju za zviditeľnenie našej práce.

            Mgr. Bánovská          Mgr. Pammerová      Mgr. Majerská

          • Modelujeme s hlinou - krúžok

          • Žiaci 1. a 2. ročníka sa od októbra aktívne zoznamujú s keramickou hlinou v našej školskej keramickej dielni. Nevadia im ani špinavé ruky, ktoré pri modelovaní majú.  Pracujú podľa vlastných predstáv, ale aj podľa pokynov vedúcej krúžku. Poznajú už pojmy keramikárov - šliker ( hlinené lepidlo), črep ( výrobok prvýkrát vypálený v keramickej peci pri vysokej teplote), glazúry ( tzv. farby na črep) a iné. Vyrobili  svietniček pre mamičku naglazovaný, sovičky čakajúce na glazovanie, krásne šálky  ( asi na perá) a chystáme sa na vianočné ozdoby. Viac neprezradíme. 

            PaedDr. Jana Polakovičová

          • Hravá technika u prvákov

          • Aj tohtoroční prváci začínajú získavať technické zručnosti. Zoznámili sa s novým pracovným prostredím, z bežnej triedy sa presunuli do dielní. Na predmete Hravá technika si na začiatku predstavili pravidlá  bezpečnosti pri práci. Mnohé nástroje a prístroje im neboli cudzie – kladivo, lupienková pílka, hoblík, kliešte, vŕtačka, pretože mnohí žiaci navštevovali našu technickú škôlku, kde už s nimi pracovali. Interaktívne rozhovory o rôznych druhoch materiálov sa opierali o životné skúsenosti žiakov, čo bolo veľmi zaujímavé a podnecujúce. Tým sa žiaci učia aj jeden od druhého.

            Prvým výrobkom sme sa vrátili do sveta rozprávok. Príbeh o Pinokiovi sa žiakom páčil, a tak si ho každý sám vyrobil z dreva a pridal aj ďalšie materiály. Pílenie, brúsenie, vŕtanie dier, spájanie rúk pomocou spojovacieho materiálu, brúsenie a maľovanie dlhého nosa, lepenie čiapky ( tú pre nich pripravili deti v ŠKD s pani vychovávateľkou Šimkovou) a výroba nožičiek zo špagátu a gorálok viedlo k úžasnému výsledku. Žiaci boli šťastní a hlavne spokojní so svojím výrobkom, ktorý si odniesli domov. Opäť sme podporili ich jemnú motoriku a začali s rozvojom technických zručností.

                                                                                                                                        PaedDr. J. Polakovičová

                                                                                                                                        Mgr. J. Lehotská

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 4.11. 2021 sa v poobedných hodinách uskutočnila olympiáda z anglického jazyka na druhom stupni ZŠ. Prihlásili sa na ňu všetky odvážne žiačky a žiaci, ktorí si chceli vyskúšať, či zvládnu aj náročnejšie úlohy. Všetci to zvládli výnimočne skvelo, avšak zvíťaziť mohli v každej kategórii len traja účastníci.
            Kategória 1A - 1. miesto: Oliver H. (6.A), 2. miesto: Ema S. (5.B), 3. miesto: Nicolas Ď. (7.B)
            Kategória 1B - 1. miesto: Michaela S. (8.A), 2.miesto: Franko L. (9.A), 3. miesto: Kristína D. (8.A)

            Víťazi, ktorí sa umiestnili na prvých miestach postupujú do okresného kola. Budeme im s prípravou pomáhať a držať im palce, aby sa im darilo čo najlepšie. 

            Mgr. Bánovská, Mgr. Majerská, Mgr. Rybanská

          • Mesiac dobrovoľníctva

          • Aj naša škola sa zapojí do aktivity spojenej so zveľaďovaním nášho okolia. Žiaci ŽŠR a členovia EKO-krúžku sa rozhodli zrenovovať drevený stánok , ktorý slúži škole na rôzne aktivity . Keďže je z dreva, žiaci ho najprv očistia, natrú farbou a ozdobia ľudovým motívom. Snáď nám poslúži ešte ďalšie roky v novom šate. Určite výsledok našej práce zverejníme aj na stránke školy. 

            A. Pammerová

          • OVOCNÁ LITERÁRNA GALÉRIA

          • V deň, ktorý sme venovali zdravej výžive, sme si v 3.B triede okrem ochutnávky rôznych druhov ovocia a zeleniny prečítali a napísali rôzne hádanky, rečňovanky, básničky, vyčítanky aj ľudové piesne. Ku každej sme dokreslili aj vlastnú ilustráciu. Spoločnými silami sme si vytvorili krásnu galériu ľudovej slovesnosti s tematikou ovocia a zeleniny. Mgr. Miriam Bencová – tr. uč.

          • Chytení v pavúčej sieti

          •  

               Počuli ste už o Websterovcoch? Áno? Aj my, žiaci 4. B. Dokonca sme sa zoznámili s ich maminou, pani spisovateľkou Vandou Rozenbergerovou, ktorá príbeh o milej pavúčej rodinke vymyslela. Na besede nám porozprávala kto ju inšpiroval, prečo si vybrala práve rodinu pavúkov aj ako vznikali príbehy. Trpezlivo odpovedala na všetky naše zvedavé otázky. Beseda bola tak zaujímavá, že sme si z knižnice požičali ďaľšie časti o pavúčej rodinke, ktoré si so záujmom čítame.

            A pavúkov sa už nebojíme!

                                                                             Mgr. E. Dadová

             

             

          • Medzinárodný deň školských knižníc: 25.10.2021

          • Vedeli ste, že aj školské knižnice majú svoj sviatok? Počas troch dní od 25.10.2021 do 27.10.2021 pracovali deti v našej školskej pri príležitosti dňa školských knižníc s vybranými knihami. V encyklopédiách si vyhľadali zaujímavé informácie, prečítali si, čo zažil Harry Potter, skúšali uhádnuť pomocou opisu ilustráciu z rozprávky od P. Dobšinského a vysvetlili neznáme slová pomocou slovníkov.

            Mgr. Marková Richterová, Mgr. Bánovská, Mgr. Truchlá

          • Halloween 2021

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Halloween 2021.

            Pri príležitosti sviatku Halloween žiaci prišli do školy v maskách a na hodinách anglického jazyka si rozprávali o zvykoch súvisiacich s týmto sviatkom v anglicky hovoriacich krajinách. Žiaci 5. ročníka si masky vyrábali spoločne na hodine a precvičili si pri tom slovnú zásobu. Aj pani učiteľky anglického jazyka sa "nahodili" do kostýmov.

          • Október- mesiac úcty k starším

          • Počas októbra sme si na hodinách OBN a ETV pripomenuli verše pána Milana Rúfusa: Modlitba za starkú. Rozprávali sme sa spolu o starých rodičoch, o tom, že  „TO“, čo s nimi máme my, nemá už nikto viac okrem nás. Pospomínali sme na dobroty, ktoré nám babka pripraví, ale aj na to, ako nás dedko učil narábať s pracovným náradím. Hovorili  sme o láske, ktorú nám dedko i babka alebo stará mama i starý otec neustále dávajú alebo dávali.  

            Starí rodičia, máme Vás radi a posielame srdiečka plné poďakovaní.

            Mgr. Marková Richterová, Mgr. Truchlá, žiaci 6.A, 6.B

          • CEZPOĽNÝ BEH 2021

          • Dňa 20.10.2021 sa uskutočnili Majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu. Našu školu reprezentovali Nikola Huléni (8.A), Simona Čertíková (8.A), Hanka Besedová (8.A), Martin Mišeje (6.A), Patrik Kocúr (9.A) a Filip Gábor (9.A). Všetci menovaní podali veľmi dobré výkony, za čo im patrí veľká pochvala.

            O pocity z pretekov sa s nami podelila naša najúspešnejšia pretekárka Nika Huléni:

            „Som veľmi rada, že aj v tejto pandemickej situácií som mala šancu zúčastniť sa na takejto aktivite. Čo sa týka môjho výkonu, som spokojná na 90%. Druhé miesto je slušný výsledok a ešte k tomu som si preteky užila, ale viem, že som mala na viac. Trať mala aj svoje plusy aj mínusy, ktoré si všimli všetci pretekári, taktiež aj miesto pretekov bolo nezvyčajné. Možno aj práve preto bol stres pred pretekmi  oveľa väčší ako inokedy, lebo trať bola pre mňa celkovo iná ako z minulých pretekov. Bola som vďačná za podporu, ktorú som dostala pred pretekmi od učiteľov, rodičov, kamarátov a myslím, že aj to ma dosť posunulo vo výkone napred. Taktiež si myslím, že na druhom mieste ako škola sme skončili právom, lebo aj moje spolužiačky podali vynikajúci výkon a všetky sme sa dostali do TOP 10. Je to výborná skúsenosť do budúcnosti a v behu sa plánujem zdokonaľovať, aby sme najbližší rok konečne vyhrali.“

                                                                                                                                                                    Nikola Huléni 8.A

             

          • KONFERENCIA PRE BUDÚCNOSŤ

          • „Konferencia pre budúcnosť“ – „Back to the future“

            PRONEA PARTIZÁNSKE

            V  dňoch 21.a 22.októbra  sa stala inšpiratívnou víziou pre jej účastníčky -  výchovnú a kariérnu poradkyňu (Z.Vreckovú a D.Kabáčovú).

            Z názvu vyplýva, že hoci sme zameraní na budúcnosť a hľadáme, čo je v nej kľúčové, učíme sa z minulosti, v ktorej odhaľujeme vzorce správania sa a nadčasové princípy, ktoré platia od minulosti až po súčasnosť. Konferencia bola zameraná na región Hornej Nitry. Jej cieľom bolo  ukázať, čo môže urobiť jednotlivec vo vlastnej réžii pre rozvoj svojho regiónu v troch konkrétnych oblastiach - nové vzdelávanie, humánne technológie a inovácie.

              Počas dvoch dní prednášok, diskusií  a workshopov s výnimočnými spíkrami ako V.Šuchta, J.Motlová, G.Končitíková,R.Čapek, J.Doležal,T.Rusnák ...... sme pochopili, že sa to naozaj dá. Vytvoriť komunitu, ktorá uplatní nadčasové princípy a bude ich implementovať do praxe. Chce to vystúpiť z našej komfortnej zóny, vyhrnúť si rukávy a hľadať riešenia. Vytvoriť podmienky s mentálnou energiou pre efektívne učenie.

            Pre nás sa tieto dva dni stali „investíciou“ ktorú odovzdáme svojim kolegom so snahou inšpirovať. Pretože dôležité zmeny ako je vzdelávanie sa môžu stať iba vďaka spolupráci. Pokiaľ potiahneme za jeden povraz, stále máme šancu na zmenu.

            Mgr. Z.Vrecková

          • Prváci vo svete kníh

          • Aj 1.B je dychtivá po vedomostiach. A kde inde by sme mohli nájsť lepšie miesto pre našu snahu ich získať, ak nie v knižnici? Táto zázračná krajina plná kníh, písmeniek a krásnych príbehov si nás úplne podmanila. Okrem tohto všetkého sme tam našli v prvom rade vrelé privítanie pani Písmenkovej, ktorá nás previedla jej kráľovstvom. Diali sa tam veci nevídané, aj tajomné, ale všetci sme to nakoniec ustáli dobre a vyšli sme z toho ako víťazi. Totiž, získali sme certifikát o tom, že sme absolvovali pasovanie malých prváckych žiačikov a od dnes sme riadni, veľkí čitatelia! Odniesli sme si krásne knihy, záložky a zasnené hlávky plné fantázie a predstáv o rozprávkovom, ale aj reálnom svete. Určite sa sem radi opäť vrátime, už teraz sa tešíme. Pani Kupcovej veľmi pekne zo srdca ďakujeme. Dočítania!

            Triedna učiteľka: Mgr. Denisa Sczyrzická

          • Ak rád fotografuješ , zapoj sa!

          • CVČ v Prievidzi pripravilo pre priaznivcov fotografie 4.ročník Hornonitrianskeho mesiaca fotografie.

            Tento rok sa chcú bližšie pozrieť na STREET FOTOGRAFIU! To je fotografia z každodenného života okolo nás – na ulici, v práci, zaujímavé jesenné farby, športové podujatia, pohľady z okna, ....všetko okolo nás.

            Z fotografií bude v Centre voľného času v Prievidzi pripravená výstava a po dohode s ďalšími zariadeniami aj v ďalších priestoroch. Viac informácií: magda.malichova@gmail.com, alebo Samko Chalupčík ( 9.A)- spoluorganizátor akcie.

              Z fotografií, ktoré sa Vám a Vašim rodičom budú páčiť, vyberiete najmenej 5 a môžete ich poslať najneskôr do 15. novembra na tento e-mail:

            hnmfpd@gmail.com

             

            KU KAŽDEJ FOTOGRAFII POŠLITE ÚDAJE:

             

            1. názov fotografie
            2. miesto
            3. čas kedy ste ju nafotografovali
            4. kontaktné údaje fotografa
              • meno, priezvisko
              • vek
              • škola, trieda
              • adresa bydliska
              • telefón
              • email

            Toto podujatie bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

          • Rozprávkovo s poslušnými kozliatkami

          • „Ak chcete, aby boli vaše deti inteligentné, čítajte im rozprávky. Ak chcete, aby boli vaše deti viac inteligentné, čítajte im viac rozprávok.“ Albert Einstein

            Spomínate si na ľudové rozprávky a magické predmety, ktoré dokázali zmeniť alebo začarovať rozprávkové bytosti? Tiež ste radi počúvali rozprávky? Aj žiaci z 3. B triedy sa v knižnici započúvali do modernej rozprávky „O poslušných kozliatkach“, ktorá je pravým opakom ľudovej rozprávky „Vlk a sedem kozliatok“. Deti si vyskúšali jej dramatizáciu a výborne sa pri tom pobavili. Po skončení rozprávky si opäť vymenili knižky a tešili na čítanie ďalších, hoci nie vždy rozprávkových príbehov.                     tr. uč. Mgr. Miriam Bencová

          • Knižnica je detské kráľovstvo

          • Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.

            Aj naši žiaci z I. A triedy vstúpili slávnostne 13.10. do kráľovstva knižnice. Malých školákov privítala pani PÍSMENKOVÁ - pani knihovníčka Silvia Kupcová.

            Aj keď prváci ešte nevedia čítať, za pomoci pani Písmenkovej prečítali za krátku chvíľu zázračnú knihu bez písmen. Na deti čakala vzrušujúca skúška odvahy, ktorú všetci splnili. Na záver pani Písmenková deti pasovala a všetci získali titul NADŠENÝ ČITATEĽ. A keďže každý nadšený čitateľ rád číta, deti si so sebou odniesli prvé zapožičané knihy.

            Veríme, že aj takýmito zaujímavými aktivitami prispejeme k rozvoju čitateľskej gramotnosti.

            Triedna učiteľka: Jana Mendelová

          • iBobor a Technická olympiáda

          • V stredu 6.10. prebehlo tréningové kolo pre nás novej sútaže iBobor. Do súťaže boli vybratí žiaci z oboch šiestych a siedmych ročníkov. Preverili si tu svoje vedomosti a logické myslenie,ktoré využívajú v informatike hlavne pri tvorení programov. Celkom sa tréningového kola zúčastilo 9 žiakov. Prví traja z nich boli aj úspešnými riešiteľmi: O. Hric (6.A), A. Bujalka (7.B), S. Važanová (7.B). Pretože išlo o prvé zapojenie sa do tejto súťaže a išlo o tréningové kolo, odmenou pre všetkých zúčastnených boli jedinečné píštaľky z našej 3D tlačiarne, s ktorou sa budú učiť pracovať na hodinách techniky alebo na krúžku. 

            V piatok 8.10. prebehla aj olympiáda z techniky - školské kolo. Zúčastnili sa ho žiaci deviateho ročníka. V tomto kole si overili svoje teoretické vedomosti a dvaja úspešní riešitelia P. Kocúr, S. Porubčan, postupujú ďalej do okresného kola, kde sa ako tím zúčastnia aj praktickej časti. 

            Tešíme sa na ďalšie úspechy v nadchádzajúcich kolách a želáme veľa úspechov. 

            Mgr. D. Boško


        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.