• Ekokrúžok- Buď zelený a FREE!

          • Ekorok každoročne pripomína všetkým ľuďom, že naša Zem je to najdôležitejšie, čo si musíme chrániť a zachovať ešte dlhé roky. Je preto veľmi dôležité, aby sme sa o ňu starali.

            Tento rok sme sa rozhodli, že deťom prinesieme videonávody, ako si doma s rodičmi alebo v škole s pani učiteľkami vyrobiť zaujímavé veci z odpadového materiálu a ako čo najlepšie využiť všetko, čo by sme v domácnosti veru už nevyužili. Dievčatá a pani učiteľky z ekokrúžku si povedali, že budú pre vás pripravovať jednoduché tutoriály, ako na to.

            V našom prvom videonávode sa dozviete, ako si zasadiť do plastových fliaš bylinky a neskôr ich využiť pri varení alebo len tak, pre potešenie oka a srdca.

            Držíme Vám palce pri prvom sadení.

            Tím z krúžku Buď zelený a FREE!

          • Súťaž v prednese slovenskej povesti ŠALIANSKY MAŤKO

          •  

            Okresné kolo celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej povesti  „Šaliansky Maťko“ sa  uskutočnilo v priestoroch CVČ v Prievidzi dňa 24.3.2022. Poslaním súťaže je  vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií, podpora cieľavedomej práce s nimi ako aj  rozvíjanie zručnosti v  umeleckom prednese. Tento školský rok úspešne našu školu reprezentovali žiačky 3.A triedy – Adel Fábry a žiačka 4.A Veronika Keblúšková pod vedením pani učiteliek  Michalíkovej  a  Vreckovej. Ich snaha, ctižiadostivosť a láska k literatúre sa oplatili. Obe dievčatá sa stali víťazkami vo svojich kategóriách a budú reprezentovať našu školu v krajskom kole. Gratulujeme

                                                                                                                                                         Z.Vrecková

          • Vítanie Jari v ŠKD – vynášanie Moreny

          • Tradície a zvyky sú stále dôležitou súčasťou nášho života. Deti v ŠKD si pripomenuli jeden z týchto zvykov. Naučili sa s pani vychovávateľkami pásmo piesní, vyrobili si malé Morenky. Spoločne za spevu a recitácie sa presunuli v sprievode k rieke Nitre, kde  vyniesli MORENU. Deti sa rozlúčili s chladnou  zimou a spoločne privítali pani Jar.

            S Morenou šla zima spať,už sa k nám nevráť.

            Posledný sneh pije Zem,poď slniečko,poď už sem! 

            FOTO A TEXT : vychovávateľky  ŠKD

             

             

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín - 1.kategória

          • Hviezdoslavov Kubín patrí k najstarším súťažiam v umeleckom prednese, ktoré sa na Slovensku organizujú. Je to celoštátna postupová súťažná prehliadka určená pre deti, mládež a dospelých. V tomto školskom roku sa školské kolo 1.kategórie (žiaci 2. -4.ročníka)uskutočnilo dňa 3.3.2022. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – poézia a próza. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Víťazi oboch kategórií nás budú reprezentovať na  okresnom kole v Prievidzi.

            VYHODNOTENIE PREDNESU PRÓZY:

            1. miesto – Adela Fábry – 3.A

            2. miesto – Nina Flimelová – 3.A

            3. miesto – hana Polerecká – 2.B

             

            VYHODNOTENIE PREDNESU POÉZIE:

            1. miesto – Veronika Keblúšková – 4.A

            2. miesto – Jakub Beljanský – 2.A

            3. miesto – Laura Matejková – 4.A

             

            Mgr. Zuzana Vrecková

             

          • Vitaj jar! Prvý jarný týždeň

          • Po dlhej zime sme sa dočkali prvého jarného dňa. Aj počasie nám ukázalo, že zima sa naozaj skočila... Počas celého týždňa sme aj my žili jarnou náladou a naučili sa pieseň o jari, na čítaní sme čítali a písali básničky o jarných kvetoch, kreslili ilustrácie. Na prírodovede sme si zopakovali podmienky života rastlín a spoznávali izbové rastliny, zasadili ich do črepníkov a okrášlili si nimi triedu, na výtvarnej výchove sme ešte stihli namaľovať aj krásne jarné lúky. Žiaci 3.B triedy, Mgr. M. Bencová, tr. uč.

          • Marcové knihy v piatom ročníku

          • Čítanie piatakov oživili tento mesiac postavy z príbehov R.Dahla, T.Brezinu a R.Brata. Deti sa dozvedeli aké sú, čo dokážu urobiť,vymyslieť, ale i precítiť. Literárna postavička ožila v podobe bábky, ktorú si pripravilo každé dieťatko. Pozozprávali sme sa o tom, aké nástrahy číhali nielen na deti pri jej výrobe. Niektorí si trúfli aj nakresliť Soninu tvár ( postavu z knihy R.Brata Ja nechcem byť mimozemšťan) v momente, keď sa dozvedela, že jej kamoš je mimozemšťan.  A.Marková

          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Na hodine etickej výchovy sme so žiakmi 4.A triedy a 3.A triedy  diskutovali o vode, význame Svetového dňa vody, nedostatku pitnej vody, podzemnej vode, ochrane vodných zdrojov, šetrení vody...Na záver diskusie sme vytvorili kvapku vody - ako symbol Svetového dňa vody.

            I. Michalíková

          • Naše mesto, náš región

          • Poznať svoj región, rodné mesto, jeho históriu a súčasnosť, významné pamiatky, budovy a firmy, ktoré v ňom pôsobia, či významné osobnosti kultúrneho, spoločenského s športového života je dôležité pre každého občana mesta Prievidza. Na hodinách vlastivedy sme najprv o našom meste a regióne hľadali informácie a potom vytvorili projekty, ktoré sme ostatným spolužiakom odprezentovali. Žiaci 3.B triedy, tr. uč. Mgr. M. Bencová

          • Shakespeare´s Avon - prednes v anglickom jazyku

          • Dňa 17.3. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy. Ale nebol to hocijaký prednes! Žiaci totiž recitovali básne a prednášali prózu v anglickom jazyku! Školského kola súťaže Shakespeare´s Avon 2022 sa zúčastnili žiaci 5.-9. ročníka a boli naozaj úžasní. V poézií sa na 3. mieste umiestila Silvia J., na 2. mieste Matúš P. a víťazkou sa stala Nikola H.. V próze 3. miesto obsadila Michaela S., 2. miesto Kristína D. a víťazom sa stal Peter K.. Všetkým srdečne blahoželáme! 

          • TÝŽDEŇ S KNIHOU

          • Po skončení jarných prázdnin sme si pripomenuli mesiac knihy tematickým týždňom venovaný knihám. Čítali, písali aj rozprávali sme sa o knižkách, počítali slovné úlohy, hľadali v rébusoch detských spisovateľov, rozprávkové postavy, vytvorili knihu o najobľúbenejších knihách, čítali jazykolamy, hádali hádanky, aj namaľovali obrázky. Týždeň uplynul ako voda a už teraz sa tešíme na ďalší zaujímavý týždeň. Žiaci 3. B triedy a Mgr. M. Bencová, tr. uč.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Mesiac marec v nás evokuje nielen príchod jari a s ňou veľa slniečka, prebudenie sa prírody, ale tiež ho máme v našich mysliach a v pamäti zafixovaný ako mesiac knihy. My dospelí radi čítame, vieme, že prostredníctvom kníh sa môžeme preniesť napríklad do krajiny fantázie, alebo čerpať informácie, rozširovať si obzory. Tak budeme radi, keď aj naše deti si vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, aby sa vzdelávali a čítali s radosťou. 

            V škole na to myslíme, a preto aj pri príležitosti mesiaca knihy, sme s deťmi z 1.B navštívili opätovne knižnicu v našej škole. Pani knihovníčka si s deťmi zahrala hru kufor, rozžiarila deťom očká čítaním pekného príbehu. Deti si odnášali domov vysnívané knižky od výmyslu sveta. Navyše, v triede si vytvorili svoje vlastné knihy so svojím portrétom. Posúďte sami, aké krásne naozaj sú...

             

            Tr.uč.: Denisa Sczyrzická  / Tr.vych.: Dagmar Skoncová

          • VÝTVARNÉ SÚŤAŽE 2022

          • Aj tento školský rok sa žiaci 3. B triedy zapojili do výtvarných súťaží na medzinárodnej i celoslovenskej úrovni. Julka BÁTOROVÁ nakreslila obrázok „Slovenská dedina v zime“, ktorý bol odoslaný do Srbska, obrázok Danka MEŠINU „Požiarnici zachraňujú dom“ do výtvarnej súťaže, ktorú organizuje HAZZ, Linduška ŠTENDOVÁ nakreslila ilustráciu rozprávky P. Dobšinského „Zobudená Šípková Ruženka“ a Miško RAK obrázok „Živý vesmír“, ktorý bol zaslaný do súťaže „Vesmír očami detí“. Všetkým budeme držať palce, aby ich kreatívnosť a trpezlivosť boli v súťažiach ocenené.    Mgr. M. Bencová tr. uč.

          • Športové súťaže

          • Po dlhšej odmlke zapríčinenej pandémiou sa pozvoľna rozbiehajú aj športové súťaže. Naše žiačky sa zúčastnili mestského finále vo vybíjanej a počínali si veľmi pekne. V prievidzskom finále obsadili 2. miesto. Ešte ďalej sa dostali chlapci reprezentujúci v stolnom tenise. Tí sa prebojovali až do okresného kola, v ktorom obsadili po dvoch tesných prehrách konečné tretie miesto.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie súťaže, ktoré nás čakajú v najbližších týždňoch.

            I. Kútny


          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.