• ŽIJEME ZDRAVO

          • ...šepká zemiak fazuľke,stretneme sa v polievke...

            Takouto vtipnou básničkou začali deti v ŠKD1 týždeň plný vitamínov.Venovali sme  sa zdravej výžive.Ochutnali sme rôzne druhy ovocia a zeleniny. V školskej kuchyni sme si upiekli voňavú štúdľu,uvarili sme si jabĺčkovú výživu a aj osviežujúci hruškový sirup.Popritom sme si stihli zaspievať,zasúťažiť i zavariť ovocie.Týždeň sa nám veľmi vydaril.

            Deti ŠKD1,vychovávateľka Katarína Humajová

          • Užili sme si halloweenskú atmosféru

          • Dni pred Sviatkom všetkých svätých sprevádzajú rôzne magické zvyky a rituály. Medzi najobľúbenejšie medzi deťmi určite patrí halloween a s tým spojené  strašidelné kostýmy , vyrezávanie tekvíc, hry na čarodejníkov , kúzla ... Aby sme lepšie toto obdobie na škole precítili, pripravili členovia ŠP vo vstupnom priestore školy malú výstavu tekvíc. Vyrobili ich žiaci jednotlivých tried a ŠP ich označil menovkami. Ozdobili aj nástenky vo vestibule. Niektorí členovia ŠP boli zapojení do programu na uvítanie prváčikov v našej škole. Prevtelili sa do úloh čarodejníc a spolu s pani učiteľkami 1.A a 1. B ich korunovali do prváckeho stavu. Áno, aj takto žila naša škola v čase čarovného magického halloweenu.

            ŠP

          • Abraka dabraka simsala,bim

          • Čarodejná korunovácia prváčikov

            Jedno zo zaklínadiel, ktoré sa vznášalo   školou v štvrtkové októbrové dopoludnie. Halloween, koledníci, lampáše, sladkosti. Tento sviatok sme využili s našimi prváčencami na „čarodejnú korunováciu“. Deti majú za sebou úspešné dva školské mesiace, preto si zaslúžili  stať sa ozajstnými čarodejmi. V prekrásnych halloweenských maskách a s veľkou chuťou zažiť kopu zábavy  prišli do školy s očakávaním. A to sa naplnilo. Čarodejný deň si užili všetci. Okrem tajuplných príbehov, rozprávok, tanca a pesničiek si deti odniesli aj  čarodejnú korunku.

            Ďakujem všetkým rodičom za podporu  pri príprave akcie a dievčatám zo školského parlamentu pri realizácii korunovácie.

            Zuzana Vrecková

          • Po stopách kníh v Uhrovci a v Oponiciach

          • 25.10.2022 žiaci 6.A a 6.B navštívili rodný dom Ľudovíta Štúra. Oboznámili sa so životom tejto významnej osobnosti. Prostredníctvom ukážky z knihy, ktorú prečítal jeden zo žiakov, sa dozvedeli aj o posledných chvíľach  života L. Štúra. Po hodinovej ceste autobusom sme sa presunuli do knižnice v Oponiciach, v ktorej žiakov zaujalo množstvo starých a historicky cenných kníh, ale i práca so zaujímavým fotoaparátom. Žiaci si z tejto literárnej exkurzie odniesli poznatky a zážitky, na ktoré budú dlho spomínať. 

          • Od rozprávok k povestiam

          • Aj v tomto školskom roku pokračujú žiaci 2.A triedy v poznávaní bohatstva ukrytého v knihách.

            Kým v 1. ročníku poznávali rozprávky, rozprávkové postavy, tento rok ich pani knihovníčka S. Kupcová previedla úvodom do tajomstva povestí. Deti riešili slovné rébusy, ktoré ukrývali názvy miest. Jedno z uhádnutých miest bolo aj naše hlavné nesto Bratislava. Prečítaním ukážky povesti poznávali históriu krásavice na Dunaji. Verím, že sa povesti stanú ďalším obľúbeným žánrom ľudovej slovesnosti.     

            PaedDr. J. Mendelová

             

          • Svetový deň bielej palice

          • 15.10.2022 bol svetový deň bielej palice.

            Nezabúdajme na ľudí, ktorí sú zrakovo postihnutí. Biela palica je symbol nevidiacich a slabozrakých ľudí. 

            Je pomôcka pre samostatný a bezpečný pohyb nevidiacich ľudí. 

            Na hodine etickej výchovy v 2.A triede sme sa  s deťmi rozprávali a vysvetlili si význam a symbol bielej palice. 

            Mgr. I.Michalíková

          • 24. október – MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

          • „Nemám svoju obľúbenú knihu. Mám ich stovky.“  J. K. Rowlingová

            Tento deň sa každoročne slávi štvrtý októbrový pondelok a tento rok sa konal už po osemnásty krát. Aj v 4. B sme si ho pripomenuli rôznymi aktivitami a spojili ho s návštevou školskej knižnice. Okrem pripomenutia známych detských slovenských spisovateľov sme lúštili tajničku, pracovali s grafom, urobili a vyhodnotili anketu o najobľúbenejší žáner v našej triede, zoznámili sa s knihami v školskej knižnici, či vyplnili „vstupenku“ do školskej knižnice. Tento deň bol pre nás zábavný a veľmi poučný. Žiaci 4.B tr., tr. uč. Mgr. M. Bencová

          • Halloweenska párty

          • Halloween party (2.stupeň)

             

            Kedy? 27.10.2022 od 14:30 do 16:00

            Kde? Jedáleň ZŠ s MŠ Dobšinského

            Čo Vás čaká? Krásne masky, veselá nálada, super súťaže, chutné občerstvenie a parádna zábava.

             

            Pozvaní sú všetci žiaci z 2.stupňa, ktorí prídu v maskách a chcú sa zabaviť:)

          • VESMÍR OČAMI ŽIAKOV 4.B TRIEDY

          • Na prezentáciu svojich projektov sa štvrtáci pripravovali niekoľko dní. Porozprávali spolužiakom o tom, čo je súhvezdie, či mliečna cesta, koľko je hviezd a prečo blikajú, aký majú tvar, čo je Modrý obor, pás asteroidov, ktoré zvieratá leteli do vesmíru, kto prvý pristál na Mesiaci, aké horúce je Slnko, ale aj o prvom slovenskom kozmonautovi vo vesmíre a čo musel mať oblečené... Témy, ktoré si žiaci vybrali boli veľmi rôznorodé a pre všetkých z nás veľmi zaujímavé. Žiaci 4.B triedy, tr. uč. Mgr. M. Bencová

          • 21. október – SVETOVÝ DEŇ JABLKA

          • „Denne jedno jablko, k doktorovi ďaleko.“

            Svetový deň jablka je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje 21. októbra od roku 1991. Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a jeho cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo. Dnes sme si ho pripomenuli aj my na hodinách matematiky a čítania jablkovým počítaním, kreslením, čítaním i písaním. Žiaci 4.B, tr. uč. Mgr. M. Bencová

          • TENISOVÝ SVET

          •   Dňa 18.10. ožili kurty PRIEVIDZKÉHO TENISOVÉHO KLUBU BANÍK džavotom prváčikov a druhákov našej školy. Na pozvanie pána F. Vrtáka sme si prišli vyskúšať aké to je zažiť „biely šport“ priamo na kurtoch. Tréneri tenisového zväzu pre mladých nadšencov pripravili tréningové aktivity pohybovej prípravy, beh po antuke, odrážanie tenisovej loptičky, podanie. Samozrejme, vyskúšali si aj úder tenisovou raketou. Mladí tenisti boli natoľko zaujatí a zanietení športovými výkonmi, že sa im aj po niekoľkých hodinách strávených na kurtoch a čerstvom vzduchu nechcelo odísť. Zdravie, vášeň, pohyb, disciplína – to je ŠPORT. Veríme, že postupne sa rady mladých nadšencov z tenisového krúžku na našej škole rozrastú o ďalších šikovných tenistov.

            Z. Vrecková, E. Dadová

             

          • Olympizmus na Hornej Nitre

          • Aj Horná Nitra má svojich olympionikov. A veľmi úspešných. Športovcov, ktorí si z najvýznamnejšieho podujatia - Olympijských hier priniesli medailu. Presvedčili sa o tom aj žiaci šiesteho ročníka, ktorí na predmete Regionálna výchova navštívili Olympijský klub v Prievidzi. Tu ich privítali páni Vladimír Revický a Rudolf Slíž a oboznámili ich s veľmi zaujímavou expozíciou venovanou olympijským hrám. Z informačných panelov a ich výkladu sa žiaci dozvedeli veľa informácií o histórii olympijských hier, o športovcoch, ktorí na nich reprezentovali Československo, Slovensko a tiež región Hornej Nitry, odkiaľ do sveta vrcholového športu vzišli.

            A aby to nebolo všetko, svojou účasťou túto akciu obohatili dvaja olympionici pôvodom z nášho regiónu. Páni Jozef Trandžík, účastník LOH v Soule, reprezentant v hádzanej a Miloš Krško, ktorý reprezentoval Československo vo futbale na LOH v Sydney.  Žiakom porozprávali o svojej kariére, športových úspechoch ale aj o tom, ako začínali so športom.

            Organizátorom a úspešným olympionikom by sme radi poďakovali za to, že si našli čas a prišli medzi našich žiakov. Verím, že aj toto môže deti motivovať k pravidelnejším pohybovým aktivitám, ktoré všetci potrebujú.

            Mgr. Igor Kútny

          • Školský parlament upozorňuje ...

          • Na začiatku školského roka si žiaci na druhom stupni zvolili dvoch zástupcov do ŠP. Budú sa pravidelne stretávať každý mesiac a pripravovať rôzne aktivity, dávať návrhy na rôzne zlepšenia na škole , všímať si správanie žiakov, upozorňovať na nedostatky atď.

            A že sme už začali, svedčí fakt, že sa  po škole pohybujeme so žltými menovkami, na ktorých je napísané  ENERGETICKÁ HLIADKA. Budeme sa snažiť upozorňovať žiakov, aby zbytočne neotvárali okná, nesvietili na chodbách, neplytvali vodou ,... Veď to je len EKOROK v praxi.

             

            Šetri energiou aj TY  !!!

          • Školský parlament 2022/2023

          •          Členovia ŠP v tomto školsko roku:   

                        5.A     V.Keblúšková, M.Králik

                        5.B     N.Zvalová, B. Matúš

                        6.A     B. Benko, M. Važan

                        6.B     T. Königová, S. Ertl

                        7.A      F. Toráč, O. Hric

                        7.B      T. Tirindová, L. Schniererová

                        8.A     S. Žák, M.Mokráš

                        8.B      S. Važanová, J.Krátky

                        9.A      S.Čertíková, S. Rebrová

                        9.B      A. Ertlová, A. Struhárová

            Ďalší členovia ŠP:     L. Nikmonová ( 8.A)

            Predseda ŠP:            S. Čertíková- členka Rady mladých

            Podpredseda ŠP:      T. Tirindová- členka Rady mladých 

            Koordinátor ŠP:        Mgr. A. Pammerová

          • Európsky deň jazykov 2022

          • 26. september je od roku 2001 Dňom európskych jazykov. Bol vyhlásený Európskou Úniou s cieľom upozorniť na dôležitosť učenia sa cudzích jazykov a priblížiť krásu rôznorodosti kultúr, ktoré v Európskej únií máme. Pre žiakov našej školy boli v tento deň pripravené mnohé zaujímavé aktivity. Zobrali sme ich na cestu loďou po šiestich krajinách – Škótsko, Nórsko, Španielsko, Anglicko, Nemecko a samozrejme nemohlo chýbať ani naše Slovensko. A nebola to plavba hocijaká, v každej krajine na nich čakali rôzne úlohy, obrázky, zaujímavosti a mini súťaže. Dozvedeli sa o krajinách nové fakty a mohli si vyskúšať frázy a slová v španielčine, nórčine , nemčine a precvičiť svoju angličtinu. A aby to bolo ešte zaujímavejšie – celá akcia sa riadila heslom „Žiaci žiakom“ – všetky krajiny a aktivity boli prezentované šikovnými žiakmi našej školy, ktorí zvládli svoju úlohu fantasticky. Z každej krajiny si za splnené úlohy žiaci odniesli vlajku a na konci zavŕšili svoju cestu pripnutím všetkých získaných vlajok na loď – symbol tohtoročnej oslavy Európskeho dňa jazykov na našej škole.

             

            kolektív učiteľov: M. Rybanská, B. Bánovská, D. Sczyrzická, D. Truchlá, B. Arpášová, V. Majerská

          • Animovaný film Kde je Anna Franková

          • Dňa 30. 9. 2022 sa žiaci  našej školy zúčastnili filmového predstavenia Kde je Anna Franková.

            Animovaný film zachytáva z nového uhla pohľadu príbeh nemeckožidovského dievčaťa Anny Frankovej, ktorá si počas 2. svetovej vojny písala denník, keď sa skrývala s rodičmi a so sestrou v Amsterdame. Práve denník sa stal Anniným najobľúbenejším únikom  od vojnovej reality. Tento denník, zverejnený dva roky po jej smrti v roku 1945 v koncentračnom tábore Bergen-Belsen, sa stal svetoznámym, pretože je jedným z najautentickejších svedectiev hrôz, ktoré museli židovské rodiny ako Frankovci počas holokaustu prežiť. Vďaka nemu sa Anna Franková stala celosvetovým symbolom obetí rasizmu, antisemitizmu a fašizmu. Jej príbeh nie je iba o minulosti, ale dotýka sa aj dnešných dní, pretože otázky, ktoré si Anna ako dospievajúce dievča v denníku kládla, sú i dnes veľmi dôležité a aktuálne, a to tak pre dospelých, ako aj pre mladých ľudí.

            Žiakom sa film veľmi páčil, pretože každý si z neho v srdci odniesol to najpodstatnejšie, o čom môže ešte dlho rozmýšľať.


          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.