• Medzinárodná súťaž English Star

          • Dňa 25.4.2024 žiaci 1.- 9. ročníka sa zúčastnili medzinárodnej súťaže English Star v anglickom jazyku. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk, ale aj zábavnou a súťaživou formou motivovať žiakov k úspešnému riešenie písomných testov. Žiaci si môžu porovnávať svoje vedomosti a schopnosti s inými žiakmi.

            Výsledky budú zaslané neskôr a potom sa dozvieme, kto je Star. Táto súťaž sa uskutočnila vďaka učiteľom anglického jazyka a koordinátorovi organizácie súťaže. Veľká vďaka patrí vedeniu školy, ktoré finančne podporilo súťaž detí v anglickom jazyku.

            Monika Rybanská 

          • Vesmír očami detí

          • Žiačka našej školy Sofia Szeghöová, pod vedením pani učiteľky E.Rovňákovej, sa umiestnila na jednom z víťazných miest 2.kategórie okresného kola a postupuje do celoslovenského finálového kola výtvarnej súťaže      "Vesmír očami detí 2024". Tú s dlhou tradíciou každoročne vyhlasuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami. Ide o XXXIX. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže, s účasťou Slovákov žijúcich v zahraničí. Slávnostné vyhodnotenie okresného kola spojeného s odovzdávaním cien sa uskutočnilo dňa 24.04.2024 v priestoroch Mestského múzea v Partizánskom.

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. A. Krištínová

          • Slávik Slovenska 2024

          • Slávik Slovenska 2024

             

            V štvrtok 18.apríla sa naša škola rozozvučala tónmi ľudových melódií a piesní. Konal sa ďalší ročník školského kola Slávik Slovensko 2024. Žiaci súťažili v troch kategóriách. Interpretovali jednu povinnú pieseň so sprievodom klavíra a jednu podľa vlastného výberu. Porota ocenila výber piesní, kultivovaný prejav, ale najmä radosť zo spevu a hudby. Víťazi budú reprezentovať našu školu  na okresom kole 2.mája 2024 v CVČ Prievidza.

             

            Víťazi I. kategórie

            1. miesto: Monika Mitšová 3.A
            2. miesto: Sofia Cmarková 3.C
            3. miesto: Barbora Lehotská a Laura Bakytová 2.A

             

            Víťazi II.kategórie

            1.miesto: Tomáš Vincúr 4.C

            2.miesto: Marek Dufek 5.B 

            3.miesto: Andre Admcová 4C

            Víťazi III.kategórie

            1.miesto:Lea Rybárová 8.C

            2.miesto: Viktória Zuzaniaková 8.A

            3miesto: Adrián Kňažík     8.C 


             

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník!

            Mgr.Zuzana Vrecková


             

          • Deň Zeme

          • Dňa 19.apríla sa v Centre voľného času konalo vyhodnotenie EKOROKU. Naši žiaci z tried 4.C, 6.A a 8.C prezentovali svoje vystúpenia k tohtoročnej téme: "Les - miesto zázrakov" a zo súťaže odchádzali s finančnou výhrou pre školu.

          • Všetci rovní, každý iný

          • V ŠKD sme sa zapojili do celoškolského projektu Všetci rovní, každý iný a pozvali sme si na besedu spisovateľku Luciu Benkovú, ktorá nám prišla porozprávať o svojej novej knižke Srdcovka, s podtitulom - Slnko svieti pre všetky deti rovnako. Knižka pomáha otvárať detské srdiečka, budovať dôveru u detí a nazerá do vzťahov medzi nimi. Na návštevu pani spisovateľky sme sa veľmi tešili. Porozprávala nám o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, aj o svojej rodine. O všetkom nám rozprávala tak pútavo, že sme chvíľami zabúdali, že sme v škole. Položili sme jej aj množstvo otázok, na ktoré nám pohotovo a s úsmevom odpovedala. V závere besedy sme mali nekonečnú autogramiádu, fotenie, dokonca nám doniesla množstvo svojich kníh, ktoré sme si mohli zakúpiť. Na záver sme sa pani spisovateľke poďakovali a obdarili ju darčekom, ktorý sme pripravili.

          • Vítanie jari - vynášanie Moreny

          • Marec bol v ŠKD veselý a radostný. Vítali sme jar a tešili sa z toho, že pani Zima od nás pomaly, ale isto odchádza. Stretli sme sa na školskom dvore, kde sme s jarnými vyvolávačkami privolávali vytúženú jar. V jarnom sprievode sme niesli Morenu, vyrobenú zo slamy, v sukienke, halenke a so šatkou na hlave k rieke Nitre. Na brehu rieky sme ju vyzliekli, zapálili a hodili do vody, aby už odniesla zimu a choroby a miesto prepustila pani Jari. Pripomenuli sme si tak krásne ľudové tradície a zvyky, ktoré maju v našej krajine bohatú históriu.

          • Tretiaci v knižnici

          • Dňa 9. apríla mali žiaci 3. A triedy možnosť nazrieť do nových priestorov Mestskej knižnice M. Mišíka v Prievidzi. Knižnicou ich previedla pani knihovníčka S. Kupcová. Pre deti pripravila veľmi peknú aktivitu spojenú s aprílom - mesiacom lesov.

            Deti sa pod vedením pani knihovníčky zahralli na súdnu sieň, v ktorej sudca, doktor Príroda, za pomoci právnych zástupcov Fauny a Flóry, no i všetkých slušných účastníkov súdneho procesu odmietli každé nesprávne konanie voči prírode. Takáto forma dramatizácie dala deťom možnosť prežiť pekné chvile v knižnici.

            J. Mendelová

          • Marec - mesiac knihy aj na hodinách anglického jazyka

          • Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci.

            Žiaci 3.D v marci čítali knihy aj v anglickom jazyku. Zoznámili sa s rozprávkami aj s odbornou literatúrou vhodnou pre ich vek a znalosti.

            Čítanie s porozumením si overovali v pracovných listoch a v rôznych zábavných úlohách.

            B.Žideková

          • SLÁVNOSTNÉ OCEŇOVANIE UČITEĽOV

          • „Najväčším darom, ktorý môže učiteľ dať, je schopnosť poznať a vidieť potenciál v každom svojom žiakovi.“ (neznámy autor)

            Dňa 27. marca 2024 sa v priestoroch KaSS v Prievidzi uskutočnilo slávnostné oceňovanie pedagógov škôl pôsobiacich v meste Prievidza. Aj za našu školu boli Plaketou Jána Ámosa Komenského ocenené panie učiteľky.

            Mgr. Monika Rybanská, učiteľka anglického jazyka, ktorá bola účastníčkou medzinárodného projektu zameraného na jazykové laboratóriá, autorkou dvojjazyčného prekladového slovníka, koordinátorkou anglického jazyka pre projekt EÚ – Moderná škola, ktorej výsledkom boli materiály v anglickom jazyku pre cestovný ruch. Jej práca zahŕňa aj prácu pre Akadémiu vzdelávania, kde vzdelávala aj dospelých ľudí, ktorí mali záujem o cudzí jazyk. Na našej škole pravidelne pripravuje súťaže v prednese poézie a prózy v anglickom jazyku Skakespeareś Avon, či English Star, organizuje aktivity na Európsky deň jazykov i Dňa Európy. Je vedúcou predmetovej komisie cudzích jazykov. K svojim žiakom a kolegom je priateľská a láskavá, preto aj veľmi obľúbená.

            PaedDr. Bronislava Žideková, učiteľka prvého stupňa, ktorá je organizátorkou vyučovania s native speakers (s rodenými hovoriacimi) z Anglicka, Írska a Ameriky, je organizátorkou školení pre učiteľov v rámci medzinárodnej spolupráce Erasmus s učiteľmi a žiakmi z Poľska a Cypru, nacvičuje so žiakmi muzikálové predstavenia v anglickom jazyku, už niekoľko rokov využíva vo vyučovaní inovatívnu metódu CLIL, pri edukácii žiakov využíva umelú inteligenciu a aplikáciu Wocabee. Ku svojim žiakom i kolegom je veľmi empatická a priateľská, preto je medzi nimi veľmi obľúbená.

            P. učiteľkám srdečne blahoželáme a do ďalšej učiteľskej práce želáme ešte veľa nápadov, síl a pozitívnej energie.

          • Z našich aktivít pri príležitosti marca- mesiaca knihy

          • V priebehu dní od 18.3.2024 do 22.3.2024  sa naša škola zapojila do už 15.ročníka celoslovenského čitateľského maratónu: Čítajme si 2024 . Žiačky a žiaci  prvého stupňa sa striedali pri čítaní knihy  Rozprávková babička od Petra Petišku, žiačky a žiaci druhého stupňa sa striedali pri čítaní knihy Ezopove bájky. Z prvého stupňa sa zapojili triedy II.B, II.C, III.A, III.B, III.D, IV.A, IV.B, IV.C a IV.D. Z druhého stupňa sa kniha čítala v piatom, šiestom a siedmom ročníku.  Zo školy sa zapojilo spolu 310 detí .

            Triedy sa individuálne zúčastnili aj na akciách a besedách v mestskej knižnici. Rôznymi individuálnymi aktivitami v triedach žiakov podporujeme v čítaní kníh. Čítaniu sa pravidelne venujú deti aj v ŠKD, napr.: v ŠKD 4  zapojili svoju fantáziu a vytvorili si nový obal na obľúbenú knižku. Doma vytriedili knihy, ktoré nepotrebujú a doniesli ich do školského klubu. Následne si z kníh spravili klubovú knižnicu, deti si vypožičajú knižku priamo v klube, a tak každý deň vezmú knihu do rúk a zdokonaľujú sa v čítaní. Pracujú tiež na obrovskom leporele, ktoré bude čoskoro hotové.

            Tešíme sa množstvu aktivít, ktoré zdokonaľujú čítanie s porozumením.

             

          • Majster Slovenska Martin Mokráš

          • ,„Pamätaj, že úspech je odmena za drinu.” Sofokles

            Žiak našej školy Martin Mokráš z 9. A triedy je dôkaz toho , že odmenou za drinu  je úspech.

            Dňa 23.3.2024 sa zúčastnil majstrovstiev Slovenska v zápasení  v greckorímskom štýle v Komárne. Vybojoval si titul Majster Slovenska do 75 kg.

            Jeho slová : „ Zápasiť som začal ako 6 ročný a na tejto škole som začínal v zápasníckom krúžku. K zápaseniu ma doviedol môj dedo, ktorý sa od mladosti tomu venoval. Po dvoch rokoch som  začal trénovať v klube Baník Prievidza. Trénujem 5krát do týždňa, 2-3 hodiny denne, vyžaduje si to disciplínu a trpezlivosť, dodržiavanie stravy a drinu na tréningu a podporu rodiny, školy.

            Zúčastnil som sa  viacerých medzinárodných turnajov po Európe, ale aj na Slovensku. Počas mojej kariéry som nazbieral 75 medailí, 10 pohárov a stal som sa 5násobný Vicemajster Slovenska

            A konečne, túto sobotu som sa stal Majster Slovenska. Môj ďalší cieľ je zúčastniť sa Majstrovstiev Európy, ktoré sa budú konať v júni v Grécku."

            Blahoželáme k dosiahnutému úspechu a držíme ti palce na Majstrovstvách Európy v Grécku.

          • Každý iný, všetci rovní

          • Ako môžeme byť každý iný? A prečo sme si všetci rovní?
            Takéto otázky a mnoho ďalších si kládli naši žiaci dňa 21.3.2024 počas projektového dňa zameraného na inakosť medzi nami. 
            Každá trieda poňala túto tému zaujímavo a inšpiratívne, vyrábali sa projekty, ponožkové maňušky, žiaci sa naučili africké tance a čo-to pochytili aj z afrického jazyka. Porozprávali sa o tom, že niektorí ľudia sú síce odlišní, no napriek tomu sú našou súčasťou.  

            Svetový deň Downovho syndrómu sme si pripomenuli aj zapojením sa do ,,Ponožkovej výzvy“. Inšpirovaná je originalitou každého z nás a preto nazrite do našej galérie a pozrite sa, čo všetko sme vyrobili. 
            Kolektív učiteľov a žiakov ZŠ 

          • OBRIE POHĽADNICE V ŠKOLSKOM KLUBE

          • Na sklonku zimy sa deti v školskom klube detí zahrali na návrhárov.A nie na hocijakých.V jednotlivých oddeleniach si s pani vychovávateľkami navrhli a zhotovili zimné obrie pohľadnice.Pohľadnice mali naozaj obrie veľkosti. Deťom sa spoločná aktivita veľmi páčila,zabavili sa.Opäť svojou šikovnosťou a kreativitou ukázali,že sú veľmi šikovné.

            Vychovávateľky,deti ŠKD

          • Zlatá priadka - hudobno - divadelné predstavenie

          • Rozprávka je čarovné rozprávanie, nezabudnuteľé pre malých  i veľkých. Opúšťame bežný svet a prichádzame do krajiny zázračna, kde zvieratá rozprávajú, vajce putuje, víly tancujú, ktosi si pokojne zájde do pekla, vodníci rátajú hrnčeky s dušami, obry chodia po lese... Alebo zázračný škriatok naučí na kolovrátku Aničku priasť zlaté nite. Práve on sa stal námetom pre hudobno – dramatické  spracovanie rozprávky Zlatá priadka pod vedením p.uč. Z.Vreckovej a detí 2.A. Našli sme nové herecké talenty, speváčku s hlasom slávika a deti s chuťou urobiť radosť sebe i iným. V mesiaci marec sme usporiadali v priestoroch telocvične 1.predstavenie pre deti z MŠ Matušku. Predstavenie sa stretlo s veľkým záujmom preto sme  ním rozhodli potešiť aj deti  z MŠ Mišúta, MŠ Dobšinského a samozrejeme aj našich spolužiakov z 1.stupňa. (V hlavných úlohách: macocha – Sárika Šnircová, Anička – Barborka Lehotská, Dora – Laurika Bakytová, škriatok – Alicka Kalinay, Ivan – Lucas Hudák, kráľovná – Rebeka Repková, kráľ – Alex Herák a Matěj Rak, tanečnice dievčence z 2.A a 2.B, ozvučenie Mgr.Evka Dadová).

            Mgr. Zuzana Vrecková

          • Pozdrav k MDŽ

          • Dňa 8.marca sme navštívili Zariadenia pre seniorov na sídlisku Zapotôčky, aby sme tetám, babkám a starým mamám spríjemnili Medzinárodný deň žien. Svojím spevom, tancom a hovoreným slovom ich pozdravili deti z 1.D, 4.C a D, 3.C. Na  záver programu im rozdali malé darčeky, ktoré si pre ne pripravili deti v ŠKD.

            J.Kocková, I.Hrdá


          • PREKVAPENIE V KNIŽNICI PRE DETI Z 1.A TRIEDY

          • Žiaci 1.A triedy druhýkrát navštívili knižniciu M.Mišíka v Prievidzi, kde na nich okrem pani knihovníčky Silvinky a veľkým výberom detských knižiek, čakalo aj jedno prekvapenie. Do knižnice prišla inštruktorka pre špeciálny výcvik psov Lesana Dolinská a s ňou krásna, hravá fenka Oli. Dozvedeli sme sa, ako takéhoto psíka vycvičiť, ako to cvičiteľka  robí. Čo už Oli všetko vie a dokáže, a keď vyrastie,  komu bude pomáhať. Prečo má na sebe vestu a kedy ju môžeme pohladkať. A či nájde ukrytú hračku medzi knižkami.  Možno jej nabudúce skúsime aj niečo prečítať.

            Mgr.Iveta Michalíková

          • PÓLA RADÍ DEŤOM V 1.A TRIEDE

          • V pondelok, 4.marca 2024, prišla do 1.A triedy pani policajtka Daniela Preťová. Zoznámila deti s  Pólou. Dievčatko Póla deťom  formou príbehu vysvetľuje riziká, ktoré im hrozia na ulici, ihrisku, či pri stretnutí s cudzími ľuďmi. Upozornila ich aj na rôzne spôsoby ako si chrániť zdravie i na riziká závislosti - od televízora, počítača, mobilu, hier... Oboznámila ich s prácou polície. Hravou formou ich zoznámila s  číslami, ktoré sú dôležité na privolanie pomoci. Upozornila deti na rôzne spôsoby šikanovania a tiež ako sa proti šikanovaniu v ich veku brániť. 

            Mgr.Iveta Michalíková


        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.